Artikkel
 • Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  LHV pensionifond müüs kõik Tallinna Vee aktsiad

  Tallinna Vee veepuhastusjaam Ülemistel.Foto: Andras Kralla

  Kui teisipäeva õhtul Tallinna Vee aktsiatega kauplemine taas avati, kukkus väärtpaber minutitega ligi 18 protsenti. Suurimate müüjate seas oli LHV pensionifond L, mis kõik veeaktsiad oma portfellist välja heitis.

  LHV pensionifondid müüsid terve Tallinna Vee 0,16protsendise aktsiapaki, kokku 32 622 aktsiat. LHV portfellihaldur Kristo Oidermaa ütles, et Tallinna Vee aktsiad said nende portfelli seoses LHV ja Danske pensionifondide ühinemisega sel kevadel.
  „Oleme seda positsiooni järjepidevalt kogu suve ja sügisel jooksul vähendanud. Riigikohtu otsuse järel rakendasime oma arvutustes meile teadaolevat konkurentsiameti hinnamudelit ning selle põhjal tundus aktsiahind meile kallis, ja likvideerisime positsiooni lõplikult,“ selgitas Oidermaa.
  Suurimate müüjate hulka kuulusid veel OÜd Kariste (14 500 aktsiat), Desert Rose ja Wavesmart (kumbki 10 000 aktsiat). Mitu väikeinvestorit müüs aga aktsiaid mitme tuhandeste plokkide kaupa ning just see suruski hinna pooletunnise kauplemissessiooni juures alla.
  Kolm tuhat aktsiat pani müüki ka Tallinna Vee pikaajaline fänn Jaak Roosaare. „Põhjus on üsna proosaline - mul oli ühte teise projekti kiirelt raha vaja ja see oli koht, kust sai võtta. Lisaks vähendas see tulumaksu, sest müügi pealt sai juba kahjumit,“ ütles Roosaare. „Ideaalis saan nädala pärast raha tagasi ja ehk saan ka aktsiad uuesti tagasi soetada. Praegu on endiselt üsna palju ebakindlust, usun, et umbes 8 eurot võiks olla õiglane hind,“ lausus Roosaare.
  Paanikamüük jättis külmaks
  Mõistagi oli ka ostjaid: suurima tüki haaras 24 857 aktsiaga peamiselt Bazarovite perekonnale kuuluv Ostway OÜ. Ostway juht Evgeny Bazarov ütles ostuotsuse kohta, et tema hinnangul oli teisipäevaõhtune paanikamüük ennatlik.
  "Turg juba mängis selle halva otsuse hinna sisse. Ma ei mäleta täpselt, aga märtsis või aprillis tegi Swedbank pressiteate, kus märkis, et õiglane hind on 12 eurot. Meil on nii väike turg, mida sellised pressiteated mõjutavad tugevasti. Aktsia, mis 2016 lõpus maksis 16 eurot, kohe langes pärast seda teadet," rääkis Bazarov.
  Tema hinnangul on 12 eurot õiglane hind, sest meil kõigil on vaja vett ja kanalisatsiooni. "Ja erinevalt elektrist on vesi niisugune turg, kus on konkurentsi väga raske korraldada," põhjendas Bazarov. "Seega, Tallinna Vesi on monopol. Ja praegu hind on 9,50 eurot. Kuulge, kas juhtus mingi avarii, või mis? Äkki te tunnete ebameeldivat lõhna? See oli loomulikult retooriline küsimus. Tallinna Vesi on ju jätkuvalt väga hea dividendiaktsia, sellega ei juhtu midagi," muigas Bazarov.
  Ta lisas, et on pettunud nii riigis, börsis kui ka analüütikutes, et nood varem ei selgitanud, mida võimalik kohtuotsus tegelikult kaasa tuua võib.
  Peaaegu 9000 aktsiat hõlmava jupi soetas AB SEB Bankas. Neid, kes väärtpaberi nõrkust ära kasutama tõttasid ja mitme tuhande aktsia kaupa Tallinna Vett soetasid, oli teisigi, näiteks osaühing Aaprekoti.
  Aeg vastuvoolu ujuda
  Ka kinnisvaraärimees Jaanus Laugus oli Tallinna Vee elujõulisuses kindel ja ostis oma ettevõtte Dimension kaudu 1000 aktsiat juurde. „Antud hetkel mulle tundus, et kui langus oli juba üle 20 protsendi, peaks ostma. Nii palju see kohtuotsus vast seda elu seal ei muuda,“ ütles ta ja lisas sarnaselt Bazarovile, et vett on ikka vaja tarbida ja ka sooja on Eestis vaja. „Teades kui palju Tallinna Vesi kontrollib mitte ainult Tallinna küttesüsteemi, siis mul ei ole kahtlust, et nad on väga elujõulised ka edaspidi.“
  Laugus tõdes, et tema jaoks on alati loogilisem, et kui kõik müüvad, võiks hoopis osta. Samamoodi käitub ta ka kinnisvaras. „Elu on näidanud, et see on ikkagi kõige kindlam viis, et teenida üks hetk natuke raha. See on psühholoogiliselt väga raske, sest tavaliselt tahad ikkagi vooluga kaasa minna. See on inimlik, et kui tundub kõigile ahvatlev ja kõik rõõmustavad koos, siis tahaks ka, aga peaks tagasi hoidma,“ rääkis ta oma põhimõtetest.
  Tallinna Vee aktsia üle Laugus siiski liialt ei muretse, sest isegi kui hind korrigeerub allapoole või kasumlikkus väheneb, on see tema hinnangul siiski suhteliselt rahulik passiivne investeering.
  Kohutuotsus tekitas müügilaine
  Teisipäeval tegi riigikohus ära pikki aastaid oodatud otsuse Tallinna Vee ja konkurentsiameti vahelise tariifivaidluse kohta. Õigus anti olulistes punktides konkurentsiametile ning see võib tähendada veekontsernile tulevikus oluliselt madalamaid tariife - sellega seoses ka väiksemat käivet ja kasumit ehk pisemat dividendi.
  Juba teatas Eesti Omanike Keskliit, et asus Tallinna Vee vastu nõudeid koguma, nii et sealtki võib tulla Tallinna Veele mitme miljoni eurone löök.
  Samas on pooleli protsess rahvusvahelises arbitraažikohtus: seal peaks selguma hiljemalt järgmise aasta esimeses pooles, kas Tallinna Vesi võib riigilt kümnetesse miljonitesse eurodesse ulatuvat kahjutasu nõuda.
  Kohtuotsusest tingitud teisipäevaõhtune müügilaine jätkus ka kolmapäeval, mil Tallinna Vee aktsia käive ulatus kaugelt üle miljoni euro. Täna lõunaks rebis aktsia plussi ja kaupleb 9,4 euro ringis.
 • Hetkel kuum
Tarmo Virki: õpetajad, palun streikige varsti jälle
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
USA riigivõlakirjade tootlus tõusis viie kuu kõrgeimale tasemele
USA kümneaastaste riigivõlakirjade tootlus tõusis teisipäeval viie kuu rekordtasemele, kuna turud hindasid ümber võimalusi, kui kiiresti võib Föderaalreserv sel aastal intressimäärasid langetada, kui võtta arvesse maailmamajanduse tugevnemise märke.
USA kümneaastaste riigivõlakirjade tootlus tõusis teisipäeval viie kuu rekordtasemele, kuna turud hindasid ümber võimalusi, kui kiiresti võib Föderaalreserv sel aastal intressimäärasid langetada, kui võtta arvesse maailmamajanduse tugevnemise märke.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
FT: Venemaal miljardeid teeniv Austria pank reklaamis laienemisplaane
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raadiohommikus: 5MIINUSE börsirämmarist ja kinnisvarast nii meil kui Hispaanias Uus võimalus: jäta küsimusi hommikuprogrammi külalistele
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.