Äripäev • 14. märts 2018 kell 10:52

Analüütikud: Euroopa hea aasta kordamisele ei lähe

Euroopa Liit  Foto: EPA

Kuigi tänavused makromajandusprognoosid näivad ettevõtetele ennustavat samasugust kuldset aastat nagu oli eelmine, arvavad analüütikud, et nii võimas tõus Euroopas kordamisele ei tule.

Reuters kirjutab, et möödunud aastal aitasid Euroopat just nimelt kehvad ootused – oli tulemas terve hulk valimisi, majandusnäitajad tundusid kehvakesed. Sellelt pinnaselt oli ettevõtetel hea investoreid meeldivalt üllatada. Möödunud aastal kasvasid Euroopa ettevõtete kasumid hinnanguliselt 12,2 protsenti – see on suurim kasv alates 2010. aastast, mis tegi silmad ette S&P500 ettevõtete kasumite 10,9protsendisele kasvule.

Enam analüütikud nii positiivsed pole. Arvatekse, et USA saab nüüd edumaa tänu Trumpi maksureformile, mis annab sealsetele ettevõtetele investeerimiseelise. Pealegi usuvad Reutersi küsitletud analüütikud, et Euroopa majandus näitab pärast möödunudaastast võimsat kasvu jahtumismärke – 2,5protsendise majanduskasvu asemel loodetakse näha 2,3 protsenti.

Samal ajal on hoomamatu mõjuga veel protektsionistlikke mõõtmeid võttev kaubanduspoliitika. Kui vabakaubandusele rangemad päitsed pähe tõmmatakse, võib sel aastal ettevõtetelt veel suur hulk üllatusi tulla. Nii majandusele tervikuna – Euroopa Liidu väliskaubanduse ülejääk on suurusjärgus 400 miljardit eurot – kui ka siinsetele ettevõtetele üksikult.

Tänavu on S&P500 indeks tõusnud 3 protsenti, samal ajal kui Euroopa võimsamaid ettevõtteid koondav Stoxx 600 on kaotanud 3,5 protsenti.

Hetkel kuum