• Jaga lugu:

  Investor: hakka krahhiks valmistuma

  Kriisi tuleku kohta on turul juba mitu märki ja investorid peaksid selleks valmistuma hakkama, rääkis ettevõtja ja Tallinna börsi väikeinvestor Elmo Somelar Äripäeva raadio hommikuprogrammis.

  Investor Elmo Somelar maandab oma riske sellega, et investeerib suurema osa rahast kodubörsile.Foto: Eiko Kink
  "Rääkides kriisi võimalikust algusest, siis võib see alata pangandussektorist. Tegemist võib olla halbade laenudega, kapitalinõuded ei ole täidetud või on liiga suur usk riskantsetesse varadesse, kaasa arvatud kinnisvara ja aktsiad," rääkis Somelar.
  Teatud hirm on tekkinud
  Samuti on Somelari sõnul laenuvõtjad oma tuleviku puhul liiga optimistlikud – usutakse, et kasv on pidev, hinnatakse oma võimekust üle ja alahinnatakse riske. Riigi seisukohalt ei valmistuta investori sõnul rasketeks aegadeks, vaid tõugatakse tagant kulutusi ja püütakse täita poliitiliselt antud lubadusi, mis on eelarvele äärmiselt koormavad. "Tänased kulutused tehakse homse sissetuleku arvel. Tulevastele põlvedele pärandatakse võlad ja suurem maksukoormus," rääkis ta.
  Ka hinnad ei kajasta Somelari sõnul alati objektiivselt väärtust, praegu näiteks kübervaluutade või kinnisvara puhul. Samuti destabiliseerib olukorda Ameerika Ühendriikide ja Hiina kaubandussõda, kasvav individualism ning pulliturg, mis on Ühendriikides kestnud ligi kümme aastat. "Aktsiad on majanduse arengu indikaator ja käivad võib-olla reaalsest majandusest eespool. Väga suurt muret põhjustab praegu kindlasti ka Hiina karuturg," märkis Somelar.
  Olulise asjana võib Somelari sõnul meenutada ka seda, et tänavu on VIX ehk volatiilsuse- või hirmuindeks tõusnud kahel korral üle kahekümne, mis näitab, et teatud hirm on turul juba tekkinud.
  Kuula raadiointervjuust Elmo Somelariga, miks pole kuld seekord hea turvasadam ja millised ohud varitsevad Ameerika Ühendriikides, alates 24:41.
  Turgu peab tundma
  Milliseid ümberkorraldusi on investor oma portfellis võimaliku languse ootuses teinud? "Mina olen oma portfellis kindlaks jäänud Balti turu aktsiatele ja minu investeeringutest ligi 90% on tegelikult seotud Eesti ettevõtetega. Ühendriikide turul kauplen ma 10–20% väärtusega aktsiaportfellist," rääkis Somelar. Koduturu on ta enda sõnul valinud põhjusel, et siin on informatsioon hästi kättesaadav.
  "Ettevõtjana tegutsen ma samuti siinses majanduskeskkonnas ja oskan neid riske või ohtusid hinnata," rääkis ta.
  Lisaks väärtpaberitele on Somelar investeerinud ka kinnisvarasse. Ja haridusse, mida ta peab väga oluliseks.
  Võimaliku kriisi ootuses soovitab Somelar investoritel vaadata üle kriteeriumid, mille alusel nad ettevõtteid valivad. "Milliseid kaupu-teenuseid nad pakuvad ja kas need on jätkusuutlikud? Millist väärtust loovad need kaubad ja teenused tarbijatele? Kuidas võib kallinev laenuraha ettevõtte käekäiku mõjutada? Samuti on oluline, milline on ettevõtete pakutavate toodete konkurentsieelis," loetles Somelar.
  Sularaha annab võimaluse põhjast osta
  Väheoluline pole investori sõnul ka ettevõtte juhtkond ja nende varasemad saavutused. "Kui me vaatame viimast meediakajastust Elon Muski tegevuste kohta, siis näeme, kuidas ta on võimeline suitsetama otse-eetris kanepit või lubab ettevõtte üldse börsilt ära viia," rääkis ta. "See on põhjustanud Teslale väga suuri probleeme."
  Kui ettevõtte laenukoormus on suur, võib firma Somelari sõnul sattuda majandustsükli pöördumisel tõsistesse raskustesse. Likviidsete varade osakaalu bilansis ei tasu peljata, kuna see näitab ettevõtte tugevust ning usaldusväärsust.
  Kriisi ajal on Somelari sõnul mugav omada väikese volatiilsusega dividendiaktsiaid. Kindlasti tuleb investori kinnitusel meeles pidada, et aktsiatesse ei tohiks kunagi investeerida laenuraha, kuna turu langedes on oht kogu oma vara kaotada ja tekitada endale suur võlgnevus.
  "Likviidsust tasuks hoida ka sularahana, sest sularaha kontol annab hea võimaluse kriisi ajal ettevõtete aktsiaid juurde osta," märkis ta.
  Kriis tuleb, aga rapsida ei maksa
  Aktsiaturu langusfaasis ei tohi Somelari sõnul kiirustada, vaid peab aru saama, kas turg on korrektsioonifaasis või on tegemist juba karuturuga. Tuleb tunda iseennast ja mõelda valmis stsenaarium, et kui portfell kaotab 50% oma väärtusest, kuidas see siis mõjub, rääkis ta.
  Kindlasti ei tasu Somelari sõnul kuulata liigselt meediat või analüütikute soovitusi, vaid oma kodutöö tuleb ise ära teha.
  "Unustada ei tohiks ka hajutamist ja hajutada tuleks 30 erineva aktsia vahel või isegi rohkem. Olenevalt siis sellest, kui palju suudetakse ettevõtteid jälgida. Miks mitte investeerida ka väärismetallidesse nagu kulda või hõbedasse, et hoida vajalikku likviidsust," rääkis Somelar, lisades, et investeerida tuleks globaalselt võimalikult erinevatele turgudele ja erinevatesse sektoritesse.
  Kas krahh on meil juba ukse taga? "Kohe lähiaastatel vast mitte, aga majandustsükli pööre tuleb kindlasti," rääkis investor.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Krüptoturul suur langus: bitcoin poole aasta madalaimal tasemel
Bitcoin langes täna poole aasta madalaimale tasemele ja ligi veerand miljonit kauplejat oli sunnitud positsioonid sulgema kui krüptovaluutad tehnoloogiaaktsiate kannul langemist jätkasid.
Bitcoin langes täna poole aasta madalaimale tasemele ja ligi veerand miljonit kauplejat oli sunnitud positsioonid sulgema kui krüptovaluutad tehnoloogiaaktsiate kannul langemist jätkasid.
Tehniline viga lükkas Tallinki reisi Turust Stockholmi päeva võrra edasi
Tallinki laeva Baltic Princess reis Turust Stockholmi lükkus tehnilise vea tõttu päeva võrra edasi, kirjutab Iltalehti.
Tallinki laeva Baltic Princess reis Turust Stockholmi lükkus tehnilise vea tõttu päeva võrra edasi, kirjutab Iltalehti.
Raadiohommikus: rikkaks aastal 2022. Aga ka sõjaohust
Reedeses hommikuprogrammis räägime edukast investeerimisest aastal 2022 ning julgeolekuolukorrast kaitseväe juhataja Martin Heremiga.
Reedeses hommikuprogrammis räägime edukast investeerimisest aastal 2022 ning julgeolekuolukorrast kaitseväe juhataja Martin Heremiga.