Nafta odavneb teist nädalat järjest

Nafta hind on võtnud suuna alla.  Foto: EPA
Mait Kraun • 19. oktoober 2018 kell 12:32

Nafta hind langeb juba teist nädalat järjest, sest Ameerika Ühendriikide varud kasvavad ning kardetakse, et USA-Hiina kaubandussõda võib majandusaktiivsust piirata, vahendab Reuters.

Brenti toornafta hind on nädalaga odavnenud 1,3 protsenti ja WTI 3,7 protsenti. Kummagi barrel maksis reede pärastlõunaks vastavalt 80,17 ja 69,30 dollarit. Tõsi, täna on toimunud mõningane taastumine ning hinnad on kallinenud umbes protsendi võrra.

Oktoobri alguses jõudsid naftahinnad nelja aasta kõrgeima tasemeni, alates sellest on hinnad umbes 7 protsenti langenud.

"Tundub, et turg liikus liiga kiiresti liiga kaugele," ütles Šveitsi panga Julis Baeri analüütik Carsten Menke. "Hinnad on viimastest tippudest langenud umbes 8 protsenti ja on 80 dollari piirist uuesti läbi läinud. Meeleolud on futuuriturgudel jahenenud."

Reedel ilmusid ka Hiina majanduskasvu andmed, millest selgus, et riigi majandus kasvas kolmandas kvartalis vaid 6,5 protsenti, mis on üheksa aasta väikseim kasv. Arvatakse, et osalt on selles süüdi kaubandussõda. Majanduskasvu aeglustumise tõttu võib väheneda ka nõudlus nafta järele, ütlevad eksperdid.

Ka Ühendriikide naftavarud suurenesid sellel nädalal juba neljandat nädalat järjest, mis survestas samuti naftahindu.

Bensiini maailmaturu hind tõusis nädalaga 0,4 protsenti ja tonn maksab 708 dollarit.

Hetkel kuum