Anu Lill • 12 märts 2019

Briti nael rallib Brexitit oodates üles-alla

Uudis Suurbritannia ja Euroopa Liidu läbirääkimiste õnnestumise kohta, mis suurendas Brexiti toimumise tõenäosust, pani briti naela täna hommikul tõusma, kirjutab Marketwatch.

Foto: Scanpix/AP

“Praegu kaubeldakse naela õhukesel jääl. Samas on naela väärtus USA dollari suhtes sümboolselt märkimisväärsel, 1,30 dollari tasemel,” ütles OFXi valuutaanalüütik Hamish Muress. "Investorid väljendavad kindlustunnet Brexiti üle, kuid hind allpool seda taset näitab ebakindlust Brexiti suhtes.”

Nael võib päeva jooksul kõikuda 10% piires olenevalt ootustest ja hääletuse tegelikest tulemustest. Kui Esimestel kauplemistundidel võttis nael hoogsalt suuna üles ja jõudis 1,32 dollari tasemele, siis pärastlõunal langes kivina alla tagasi 1,30 dollari tasemele, kui jurist Geoffrey Cox avaldas kahtlust, et Ühendkuningriik võib isegi peale muudatuse sisseviimist lepingusse jääda määramata ajaks Euroopa Liiduga tolliliitu vegeteerima.

Käesoleva aasta algusest on briti nael olnud üheks parima tootlusega valuutainstrumendiks, tõustes 1,26-lt praegusele 1,31 dollari tasemele.

Tänane päev on naela jaoks volatiilne.  Foto: Reuters

Suurbritannia peaks 29. märtsil Euroopa Liidust välja astuma, kuid valitsus ei ole suutnud saada parlamendi nõusolekut lahkumistingimuste ja tulevaste suhete üle Euroopa Liiduga. Ummikseis on tekitanud hirmu kaootilise ilma leppeta Brexiti üle, mis võib tähendada suuri majanduslikke ja muid tõrkeid Suurbritannia ja 27 ülejäänud Euroopa Liidu riigi ettevõtetele ja inimestele.

Kui parlament lükkab tänasel hääletusel muudetud leppe tagasi, hääletavad seadusandjad järgmise kahe päeva jooksul selle üle, kas lahkuda EList ilma leppeta, (mis samuti tõenäoliselt lükatakse tagasi), või selle üle, et paluda ELil lükata lahkumispäev (29. märts) edasi.

Eileõhtustel läbirääkimistel õnnestus briti peaminister Theresa Mayl viia Brexiti lepingusse sisse Iiri piiri muudutav muudatus. Muudatus puudutab uute õigustlikult siduvate dokumentide lisamist lahkumisleppe Iiri piiri puudutava osa juurde, 585-leheküljeline leping ise jäi puutumata.

Hetkel kuum