Lauri Teder • 27. märts 2019 kell 23:03

Börs: hirm languse ees

New Yorgi börs (NYSE)  Foto: Reuters/Scanpix

USA aktsiaturge valdas kolmapäeval mure riigi majanduse jahtumise pärast, mida süvendas riigivõlakirjade intressikõvera jätkuv negatiivne seis.

Dow Jonesi tööstusindeks vajus 0,13% madalamale, 25 626 punktini. Nasdaq Composite kahanes 0,63%, 7643 punktini. S&P 500 maandus 2805 punkti tasemel, eelmisest päevast 0,46% allpool.

Kaubandusministeeriumi värskete andmete kohaselt kahanes Ühendriikide kaubandusdefitsiit jaanuaris 51,15 miljardi dollarini - ökonomistid olid prognoosid 57-58 miljardi dollari suurust puudujääki. Detsembris oli näitaja 59,9 miljardil dollaril. Tegemist oli aga pigem negatiivse uudisega, kuna puudujäägi kahanemine oli eelkõige tingitud impordi langusest: aasta esimesel kuul jõudis riigi 258,5 miljardi dollari väärtuses kaupu - 6,8 miljardit vähem kui detsembris.

USA 10-aastaste riigivõlakirjade tootlus liikus kolmapäeva haku 2,419% tasemelt 2,375 protsendini, andes aimu suuremast nõudlusest turvaliste varade järele. Samal ajal põhjustab turgudel närvilisust ka oluline samal instrumendil põhinev näitaja - intressikõver -, mis kujutab erinevate riigivõlakirjade tootluse erinevust.

Nimelt, kuna lühiajaliste võlakirjade intressid on muutunud investorite pessimismi tõttu kõrgemaks kui pikema kestusega (ja seega ka suurema riskiga) võlakirjade intressid, siis tasub ajalooliste andmete põhjal otsustades ühe kuni kahe aasta jooksul valmistuda majanduslanguseks.

Teiste seas näitas seekord kena tõusu USA suuruselt teine elamuehitusfirma Lennar (+3,94%), mis esitles küll ennustatust halvemaid esimese kvartali tulemusi, ent andis lootust Ühendriikide ehitusturu paranemisele. Samal põhjusel tõusis ka Lennari rivaal KB Homes (+2,7%), mis kostitas börse teisipäeval prognoositust paremate kasuminumbritega.

S&P 500 liikmete hulgas tegi kõige tublima soorituse ravikindlustusfirma WellCare Health Plans (+12,34%), kuna kolmapäeval avaldatud teate kohaselt saab ettevõtte uueks omanikuks 15,27 miljardi dollari suuruse tehingu tulemusel selle mõjukas konkurent Centene (-4,98%).

Hetkel kuum