investor Toomas • 24. jaanuar 2017 kell 12:30

Investor Toomas: järjekordne vahefiniš

Karu eest peitu. Investor Toomas usub, et aeg on rekordkõrgele tõusnud turgudelt osa kasumist koju tuua.  Foto: EPA

Taas jõuab kätte aeg, mil saan kätte verivärsked kvartaliaruanded oma portfellis sisalduvate ettevõtete tulemuste kohta.

See on aeg, mil saan teha vahekokkuvõtteid, näha, milliste ettevõtete turuväärtus end hetkel õigustab ning taas kord süveneda võimalikesse muudatustesse oma portfellis. Kibekiire tööaeg, mida põnevusega ootan, algab minu jaoks niisiis juba neljapäeva õhtul, kui esimesena teatab oma möödunud kvartali majandustulemused Microsoft.

Tagasihoidlik avapauk?

Oma pilveäri käimasaamise tõttu viimastes kvartalites häid, ootusi ületavaid tulemusi näidanud Microsoftilt ootavad Wall Street Journali analüütikud võrreldes eelmise aasta sama ajaga küllaltki tagasihoidlikku tulemust. Eelmise kvartali kasumiks pakutakse 0,79 dollarit aktsia kohta ning käibeks 25,3 miljardit dollarit. See tähendab, et võrreldes möödunud aasta sama ajaga peaks ettevõte oma kasumit veidi parandama, kuid kaotama käibes. Toona oli kasum aktsia kohta 0,78 dollarit ning käive 25,7 miljardit dollarit.

Kuigi analüütikute ootused silma just särama ei pane, olen Microsofti suhtes siiski pigem optimistlik. Kuigi Wall Street Journali analüütikud on enamikul juhtudel oma prognoosis suhteliselt täpsed olnud, on Microsoft viimastes kvartalites analüütikuid tugevalt üllatanud. Kui see trend jätkub, paraneb eelmise aastaga võrreldes ilmselt ka käive. Samuti on analüütikud ettevõtte suhtes optimistlikud, andes firmale konsensuslikult ostusoovituse.

Optimism kodubörsilt

Tallinna börsi ettevõtetest on minu portfellis Tallink ja Olympic Entertainment Group (OEG). Aasta algul OEG kvartali hasartmängutulusid sirvides jäi minu süda aga rahule. Hoolimata Poola ja Valgevene äri sulgemisest ja likvideerimisest suutis kontsern oma hasartmängutulusid neljandas kvartalis 3,2 protsendi võrra kasvatada. Ilusad numbrid vaatasid vastu Balti riikidest ja Itaaliast, kuid eriti Maltalt, kus tulusid suudeti kasvatada rohkem kui kaheksa korda. Tõsi, tõrvatilgaks meepotis on Slovakkia, mille neljanda kvartali hasartmängutulud kahanesid ligi viiendiku.

Samuti võin rahule jääda Tallinkiga, sest laevafirma reisijate ja kaubaveo maht on stabiilselt kasvanud. Näiteks neljandas kvartalis suurenes reisijate hulk Tallinki laevade pardal 4,7 protsendi võrra, kaubavedu kasvas 9,2 ning sõiduautode transport 1,6 protsendi võrra. Tugevat tulevikku lubab ennustada ka Megastari liinile tulek jaanuari lõpus, mis peaks veomahu suurenemisele ning eriti pardamüügile veelgi kaasa aitama – luuakse sinna ju üks suurimaid kaubandusalasid. Tõsi, ilmselt jääb laevafirma möödunud aasta tulemusi negatiivselt mõjutama prahtimistulude vähenemine.

Kaalun muutusi

Üldjoontes olen oma portfelli valitud ettevõtetega rahul, seda ka Leroy Seafoodiga, mille volatiilsusele alles hiljuti tähelepanu juhtisin. Tegemist on tugevate ettevõtetega, kuid sellegipoolest süveneb minus hirm, et börsidel toimuva ralli tulemusena võivad nad olla fundamentaalselt ülehinnatud. Kuna muutuste tegemata jätmise risk on suurem kui rahasse liikumise tõttu võimalik saamata jääv tulu, kaalun korrektuure ka tulevikus.

Seda eelkõige ettevõtete puhul, mille osatähtsus minu portfellis on kas liiga suur või mille väärtus on oodatust kiiremini tõusnud ning võimaldab kena kasumi võtmist.

Hetkel kuum