investor Toomas • 7. veebruar 2018 kell 11:00

Müügipatule ahvatlev Statoil

Statoil  Foto: Scanpix/Reuters

Jõudsin ära oodata! Kui oktoobris käskisid analüütikud mul kasumit võtta, siis sedapuhku tuli neil sõnu süüa: Statoili tulemused olid oodatust paremad ja aktsia on kasumivõtu tasemest jupp maad kõrgemale roninud.

Statoil pakkus mulle täna lausa kaks head uudist. Kõigepealt tulemused: möödunud aasta peale tehti 60,8 miljardit dollarit käivet, mis on võrreldes erakordselt kehva 2016. aastaga 30 protsenti rohkem. Analüütikud nii head numbrit ei oodanud.

Ka kasuminumber andis ettevõttele põhjuse rõõmustamiseks: peale makse jäi Statoilile joone all kätte 4,5 miljardit dollarit. Aastane kasum kasvas 4,5 miljardile dollarile, samas kui 2016. aastal oldi ligi veerand miljardiga kahjumis. See näitab, et 2015. aastal käivitatud reformiplaan töötab.

„Tegime taastuval turul tugeva käibe ja rahavoo kõikides ärisegmentides. Meil olid rekordkõrged tootmismahud nii neljandas kvartalis kui ka kogu aasta baasil, mida toetas tugev äritegevus. Me ootame pikaajalist käibekasvu,“ ütles Statoili juht Eldar Sætre ning viitas, et kui 2017. möödus neile tootmisrekordi tähe all, siis tänavu loodetakse seegi ületada.

Pikaajaline kasv – see kõlab minu kui investori kõrvadele nagu muusika. Aga kust see tuleb? Seda enam kui Sætre prognoosib järgnevatel aastatel stabiilselt kuni neljaprotsendist mahtude suurenemist. Norra riigikontsern on siin heitnud silma uutele maardlatele. Raporti järgi oli neil aasta lõpu seisuga 28 uuritud leiukohta, 14 neist „ärilise“ olulisusega.

Möödunud aastasse jäi ka ligi kolme miljardi dollari suurune tehing Brasiilia naftahiiu Petrobrasiga. Statoil sai tüki meres asuvast Roncadori naftaväljast ning plaanib seal tootmismahte kolmekordistada.

Kannatlikkus on voorus

Veel sügisel näisid väljavaated viletsamad: oktoobri lõpus kukkus aktsia korra järsult neli protsenti. Tulemused olid kehvad: kahjum süvenes, varasid tuli alla hinnata ja ega investorid Statoili karistamata jätnud. Analüütikud soovitasid kasumit võtta. Tol hetkel maksis Statoili aktsia 160 Norra krooni.

Mina aga läksin veelgi rohkem optimismi täis ega andnud ühtegi aktsiat ära. Mida tegi aktsia? Tõusis, ja veel hästi tõusis.

Nädala alguse börsikõikumisest ei jäänud ka Statoil puudutamata ja kukkus paar protsenti – aga seda 174 kroonile! Ehk kõrgemale kui sügisel kasumivõtu-soovituse ajal. Siin sain jälle kinnitust, et investeerimistees peab paigas olema: fundamentaalsete näitajate põhjal on Statoil viisakas ettevõte ning mulle meeldib ka kurss, mille kontsern võtab. Viimaste uudiste järgi näib, et OPEC plaanib ikka nafta hinda ülespoole upitada ja sellest saab Statoil ainult võita.

Ühe hea uudise andis Statoil veel: plaanis on dividendi tõsta seniselt 22 sendilt 23 sendile. Teisalt on Statoilil plaanis aktsiakapitali suurendada. Need teated panid aktsia eile Oslo börsil rallima: väärtpaber tõusis enam kui 3,5 protsenti ja jõudis taas 180 krooni lähedale.

Mida räägivad praegu analüütikud? Reutersi küsitletud ekspertidest soovitavad 10 Statoli osta, 13 hoida ja 8 arvavad, et nüüd tasuks maha müüa. Suhtarvud ja majanduskliima minul praegu müügipattu teha ei luba.

Hetkel kuum