• Jaga lugu:

  Müügipatule ahvatlev Statoil

  StatoilFoto: Scanpix/Reuters

  Jõudsin ära oodata! Kui oktoobris käskisid analüütikud mul kasumit võtta, siis sedapuhku tuli neil sõnu süüa: Statoili tulemused olid oodatust paremad ja aktsia on kasumivõtu tasemest jupp maad kõrgemale roninud.

  Statoil pakkus mulle täna lausa kaks head uudist. Kõigepealt tulemused: möödunud aasta peale tehti 60,8 miljardit dollarit käivet, mis on võrreldes erakordselt kehva 2016. aastaga 30 protsenti rohkem. Analüütikud nii head numbrit ei oodanud.
  Ka kasuminumber andis ettevõttele põhjuse rõõmustamiseks: peale makse jäi Statoilile joone all kätte 4,5 miljardit dollarit. Aastane kasum kasvas 4,5 miljardile dollarile, samas kui 2016. aastal oldi ligi veerand miljardiga kahjumis. See näitab, et 2015. aastal käivitatud reformiplaan töötab.
  „Tegime taastuval turul tugeva käibe ja rahavoo kõikides ärisegmentides. Meil olid rekordkõrged tootmismahud nii neljandas kvartalis kui ka kogu aasta baasil, mida toetas tugev äritegevus. Me ootame pikaajalist käibekasvu,“ ütles Statoili juht Eldar Sætre ning viitas, et kui 2017. möödus neile tootmisrekordi tähe all, siis tänavu loodetakse seegi ületada.
  Pikaajaline kasv – see kõlab minu kui investori kõrvadele nagu muusika. Aga kust see tuleb? Seda enam kui Sætre prognoosib järgnevatel aastatel stabiilselt kuni neljaprotsendist mahtude suurenemist. Norra riigikontsern on siin heitnud silma uutele maardlatele. Raporti järgi oli neil aasta lõpu seisuga 28 uuritud leiukohta, 14 neist „ärilise“ olulisusega.
  Möödunud aastasse jäi ka ligi kolme miljardi dollari suurune tehing Brasiilia naftahiiu Petrobrasiga. Statoil sai tüki meres asuvast Roncadori naftaväljast ning plaanib seal tootmismahte kolmekordistada.
  Kannatlikkus on voorus
  Veel sügisel näisid väljavaated viletsamad: oktoobri lõpus kukkus aktsia korra järsult neli protsenti. Tulemused olid kehvad: kahjum süvenes, varasid tuli alla hinnata ja ega investorid Statoili karistamata jätnud. Analüütikud soovitasid kasumit võtta. Tol hetkel maksis Statoili aktsia 160 Norra krooni.
  Mina aga läksin veelgi rohkem optimismi täis ega andnud ühtegi aktsiat ära. Mida tegi aktsia? Tõusis, ja veel hästi tõusis.
  Nädala alguse börsikõikumisest ei jäänud ka Statoil puudutamata ja kukkus paar protsenti – aga seda 174 kroonile! Ehk kõrgemale kui sügisel kasumivõtu-soovituse ajal. Siin sain jälle kinnitust, et investeerimistees peab paigas olema: fundamentaalsete näitajate põhjal on Statoil viisakas ettevõte ning mulle meeldib ka kurss, mille kontsern võtab. Viimaste uudiste järgi näib, et OPEC plaanib ikka nafta hinda ülespoole upitada ja sellest saab Statoil ainult võita.
  Ühe hea uudise andis Statoil veel: plaanis on dividendi tõsta seniselt 22 sendilt 23 sendile. Teisalt on Statoilil plaanis aktsiakapitali suurendada. Need teated panid aktsia eile Oslo börsil rallima: väärtpaber tõusis enam kui 3,5 protsenti ja jõudis taas 180 krooni lähedale.
  Mida räägivad praegu analüütikud? Reutersi küsitletud ekspertidest soovitavad 10 Statoli osta, 13 hoida ja 8 arvavad, et nüüd tasuks maha müüa. Suhtarvud ja majanduskliima minul praegu müügipattu teha ei luba.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Adam Erki Enok: elekter on kallis. Aga kes investeeriks tootmisesse, kui hind võib nulli kukkuda?
Elektri hind on kõrge ja kahjustab nii ettevõtete konkurentsivõimet kui ka eraisikute toimetulekut. Erakond Isamaa on välja hüüdnud plaani hinda kunstlikult alla tuua, kuid see ei lahenda olukorda, kus tootmisvõimsusi on lihtsalt puudu. Vaja oleks hoopis mehhanismi, mis julgustaks uutesse tootmisseadmetesse investeerimist, kirjutab päikesepaneelide tootearenduse spetsialist Adam Erki Enok.
Elektri hind on kõrge ja kahjustab nii ettevõtete konkurentsivõimet kui ka eraisikute toimetulekut. Erakond Isamaa on välja hüüdnud plaani hinda kunstlikult alla tuua, kuid see ei lahenda olukorda, kus tootmisvõimsusi on lihtsalt puudu. Vaja oleks hoopis mehhanismi, mis julgustaks uutesse tootmisseadmetesse investeerimist, kirjutab päikesepaneelide tootearenduse spetsialist Adam Erki Enok.
Metallid kukkusid halvimasse kvartalisse pärast eelmist finantskriisi
Tööstusmetallide alamindeks on teises kvartalis langenud 26%, mis on suurima langus alates 2008. aasta lõpust. Langusele pöördusid metallid pärast Föderaalreservi 0,75protsendipunktist intressimäära tõstmist.
Tööstusmetallide alamindeks on teises kvartalis langenud 26%, mis on suurima langus alates 2008. aasta lõpust. Langusele pöördusid metallid pärast Föderaalreservi 0,75protsendipunktist intressimäära tõstmist.
Baltika juht lahkub ametist
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Soome tarbijate usk tulevikku varises kokku
Kui tänavu peaks Soome reisijate häälekat vestlust Tallinna tänavatel väheks jääma, siis pole imestada midagi: tarbijate nii nõrka kindlust majandusolukorra suhtes sealne statistika ei mäletagi.
Kui tänavu peaks Soome reisijate häälekat vestlust Tallinna tänavatel väheks jääma, siis pole imestada midagi: tarbijate nii nõrka kindlust majandusolukorra suhtes sealne statistika ei mäletagi.
Venemaa ja Valgevene kaupade impordi täielik lõpetamine mõjutaks enim logistika-, metalli- ja puidusektorit
Venemaa ja Valgevene kaupade impordi täielik lõpetamine mõjutaks enim Eesti logistika-, metalli- ja puidusektorit, kus teistest riikidest pärit asenduskaubad on enam kui veerandi võrra kallimad, selgub Arenguseire Keskuse lühiraportist.
Venemaa ja Valgevene kaupade impordi täielik lõpetamine mõjutaks enim Eesti logistika-, metalli- ja puidusektorit, kus teistest riikidest pärit asenduskaubad on enam kui veerandi võrra kallimad, selgub Arenguseire Keskuse lühiraportist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.