• Jaga lugu:

  Rohkem ravivõimalusi toob kasu kõigile

  Vaatamata sellele, et haigekassa kotib erameditsiini, areneb viimane selle kiuste, lõigates kasu riigisüsteemi puudustest, kirjutab Äripäev juhtkirjas.

  Foto: Anti Veermaa
  Tallinna kesklinna kerkib Eesti-Rootsi kapitalil 8korruseline 20 miljonit eurot maksev erameditsiiniettevõtteid koondava hoone, mille ankurrentnik Confido Healthcare Group investeerib järgmisel kolmel aastal 15 miljonit eurot uutesse tervishoiutehnoloogiatesse ja laienemisse.
  Äripäev leiab, et ravivõimaluste mitmekesistumine ja alternatiivide tekkimine, olgugi et tasuliste, on positiivne. See näitab, et Eesti erameditsiinisektor kasvab ja areneb ning aina enam inimesi on nõus tervishoiuteenuste eest ise maksma.
  Ühtlasi viitab see riikliku ravisüsteemi kitsaskohtadele: arstiabi kehv kättesaadavus, pikad järjekorrad, meditsiinitöötajate ülekoormus, haigekassa ressursside nappus, arstilt arstile pääsemise logisev logistika, lõpetamata digiregistratuur, süsteemist põgenev järelkasv jne.
  Et riikliku tervishoiuga kõik päris korras pole, näitab ka fakt, et üha rohkem on inimesi, kes on valmis oma raha tooma eraravisüsteemi. Mõnel ei jää aga muud ülegi, sest riigisüsteem on liiga kehv. Näiteks lühikest aega Eestis töötav välismaalane perearstile ei pääse, elamisloa alusel viibiv välismaalane peab aga inglise keeles abistada soovivat perearsti tikutulega taga otsima. Mullu märtsis pakkusid siseministeerium, perearstide liit ja EAS, et perearstide registris võiks olla märge arsti keelteoskuse kohta, kuid selle vastu oli vastutust vältida soovinud terviseamet. Registris ei leia keelemärkeid siiani. Riikliku ravisüsteemi nutune olukord on vesi erameditsiini veskile.
  Erameditsiini arengut on seda enam põhjust tervitada, et Äripäeva Dividendi TOPis figureerinud Jõgeva kirurg-uroloog Meelis Pauklini sõnul on haigekassa pannud erahaiglad, võrreldes riigihaiglatega, ebavõrdsesse seisu, mistõttu on tegemist tasapisi toimiva, aga püsiva väljasuretamise strateegiaga. „Haigekassa ei arvesta tehtud investeeringuid üldse ja seetõttu on meditsiiniinvesteering seotud suure riskiga. Meil pole mõttekas investeerida – ebakindlus on liiga suur.”
  Haigekassa peaks tegutsema vastupidiselt – looma erameditsiini arenguks ja investeeringuteks soodsad tingimused või vähemalt mitte kaikaid kodaraisse loopima. Pole mõtet halada, et erameditsiin tekitab segregatsiooni rikaste ja vaeste vahel, sest see on riiklikus süsteemis juba niikuinii olemas – kui maksad, pääsed kuude kaupa eriarsti järjekorras ootamisest. Kui leida võimalus haigekassa raha mingis osas erameditsiini suunata, muutuks see jõukohasemaks enamatele inimestele, aidates kaasa ravijärjekordade vähenemisele ja teiste probleemide lahendamisele. Mida rohkem on pakkujaid, seda suurem on ka konkurents, mis kergitab kokkuvõttes kvaliteeti.
  Tuleb nõustuda eratervishoiu asutuste liidu juhi Ivo Saarmaga, kelle sõnul peaks demokraatlikus riigis olema patsiendil õigus valida ise arsti ehk maksumaksja raha käigu maksumaksjaga kaasas.
  Erameditsiin oli Eestis algusest peale mõeldud täiendama riiklikku süsteemi. Õnneks see veel välja ei sure, vaid areneb ametnike pingutuste kiuste. Aga muutusi on vaja – selles valitseb erakondade vahel lausa selline üksmeel, et tervise- ja tööministri Riina Sikkuti sõnul oleks tervishoiuküsimusest lähtuvalt lihtne valitsust moodustada.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Sille Pettai: rohepööre vajab heas mõttes survet
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
USA aktsiate pika mõõnaperioodi lõpetas rallinädal
USA peamine börsiindeks S&P 500 tõusis täna 2,47% ja tänasega lõppenud nädalal 6,5%, lõpetades seitsmenädalase langusperioodi.
USA peamine börsiindeks S&P 500 tõusis täna 2,47% ja tänasega lõppenud nädalal 6,5%, lõpetades seitsmenädalase langusperioodi.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Sunly juht ametnikele: otsustage ja kaitske otsuseid ka kohtus, aga lõpetage venitamine
Ehkki meretuulikud võiksid katta Eesti elektrivajaduse, pole ühtegi tuulikut veel püsti pandud. Küsimus, kas sel kümnendil selleni jõutakse, lööb asjaosalised kahte lehte.
Ehkki meretuulikud võiksid katta Eesti elektrivajaduse, pole ühtegi tuulikut veel püsti pandud. Küsimus, kas sel kümnendil selleni jõutakse, lööb asjaosalised kahte lehte.
Venemaa autovedajad virelevad siseturul
Üle kuue miljoni Venemaa veoki, mille tee välismaale on lukku keeratud, on püüdnud leida tööd siseturul, kuid kaks korda langenud transpordihinnad ei tõota midagi head: enamik autodest lihtsalt seisab, vahendab logistikauudised.ee.
Üle kuue miljoni Venemaa veoki, mille tee välismaale on lukku keeratud, on püüdnud leida tööd siseturul, kuid kaks korda langenud transpordihinnad ei tõota midagi head: enamik autodest lihtsalt seisab, vahendab logistikauudised.ee.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.