12. oktoober 2017 • 1 min
Jaga lugu:

Viimane mudel: ringmajandus Eestis

Foto: Shutterstock

Tänase saate teema on ringmajandus. See on vastand lineaarsele majandusmudelile, mida praegu suurem osa ettevõtteid kasutab.

Lineaarne majandusmudel tähendab tegevuste jada, kus võetakse tooraine, see töödeldakse, toodet kasutatakse ja visatakse seejärel minema. Ringmajanduse puhul on aga toorainet muretsedes eraldatud looduslikud ja tehislikud materjalid. See tähendab, et tootmise ja kasutamise järel saab taaskasutatavad materjalid uuesti tooraineks teha. Ehk ringmajanduse loogika järgi mõeldakse juba enne tootmist, kuidas saaks kasutatud materjali pärast uuesti kasutada.

Ringmajanduse osatähtsus Euroopas aina kasvab ja ka osa Eesti ettevõtteid tegeleb selle juurutamisega. Tänases saates räägivadki oma kogemustest tekstiilitootja Wendre juht Vahur Roosaar, jäätmekäitleja Ragn-Sellsi juhatuse esimees Rain Vääna, tehnoloogiafirma ABB Eesti endine juht Bo Henriksson ning Uuskasutuskeskuse asutaja ja Biomarketi omanik Priit Mikelsaar. Arutelu modereerib Markus Vihma.

Vestlusring on salvestatud 5. oktoobril Hollandi saatkonna, Eesti Keskkonnajuhtimise Assotsiatsiooni ja Sustinere korraldatud ringmajanduse seminaril.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt