13. veebruar 1996 kell 22:00

Rootsi ja Norra ühendavad oma kaitsetööstuse

Nagu ütles Norra kaitseministeeriumi riigisekretär Sigve Brekke pärast läbirääkimisi oma Rootsi kolleegi Lars Rekkeniga, on Euroopa, sh Põhjamaad, kaitsetööstuses muudatused hädavajalikud, kui tahetakse püsima jääda konkurentsis ameeriklastega. Rootsil ja Norral on juba varem sõlmitud kaitsetööstusalane koostööleping, millega on tahetud vältida paralleelset tootmist ja suurendada konkurentsivõimet.

Nüüd on otsustatud viia koostöö uuele tasandile, lähtudes Norra kaitseministeeriumi tellimusel valminud Lars Bueri uuringust, kus põhjendatakse riikide kaitsetööstuse struktuurimuutuse kasulikkust. See hõlmaks laeva- ja lennukitööstust, raketitehnikat, infotehnoloogiat, sõjaväetranspordivahendeid ja sõjalisi uuringuid.

Rootsi poolt osaleksid firmad Celsius, Bofors ja Kockums, mille sõjatööstusalane käive on 12,8 mld Eesti krooni, ning Wallenbergile kuuluv Saab Scania, kus valmistatakse hävituslennukeid ja kelle sõjatööstusalane käive on 3,2 mld krooni. Samuti Hägglunds Vehicle ja Barracuda Technology, mille kogukäive on 1,28 miljardit, ning Volvo Flygmotor, mille käive on 2,4 mld krooni.

Norra poolt on suuremad partnerid Raufoss ja Kongsberg, mille kummagi aktsiaid kuulub riigile 51% ja mille sõjatööstuskäive on 4,8 mld krooni. Ka firmad Dyno, Alcatel, Simrad ja Kvaerner ja Ericsson täidavad kaitsetööstustellimusi. DI

Hetkel kuum