Kaheksa erineva mineraal- ja allikavee uuring näitas, et Ramlösa ja Volvic sisaldasid vastavalt 13 ja 16 korda rohkem baktereid, kui on nende lubatud hulk kraanivees 21 kraadi juures. Ramlösa on gaseeritud mineraalvesi, mis on pärit Rootsi allikast Ramlösa Brunn. Volvic on gaseerimata looduslik mineraalvesi, mida imporditakse Prantsusmaalt.
Mineraalvetes Aqua Minerale, Carlsberg Kurvand, Perrier, Maarum ja Apollinaris oli bakterite hulk väiksem kui kraanivees.
Uuringu autorite arvates on tegemist maabakteritega, mis on pärit allikast, kuna nende olemasolu ilmneb 21 kraadi juures. Bakterid, mis tulevad ilmsiks 37 kraadi juures, tekivad vette hiljem, näiteks villimise ajal.
Artikkel jätkub pärast reklaami
Taani spetsialistid ei usu, et inimene peaks Ramlösa ja Volvicu mineraalvee joomisest tingimata haigeks jääma, kuid päriselt seda välistada ka ei saa. Küll aga on tarbija seisukohalt kahetsusväärne, et need suhteliselt kallid tooted ei ole parema kvaliteediga kui tavaline kraanivesi.
Taani tarbijakaitseliit soovitab niisuguse mineraalvee asemel juua parem kraanivett ja kulutada allesjääv raha hoopis punaveini peale.
Ramlösa tootmisjuht Rootsis Lars Hedberg oli analüüsitulemuste üle üllatunud ega soovinud seda kommenteerida enne, kui Rootsis on tehtud omapoolne laboratoorne analüüs.
Volvicu importija aga leidis, et veest leitud bakterid ei saa olla tervisele kuidagi kahjulikud, kuna need on pärit allikast ja neid on alati looduslikus mineraalvees leidunud.
Põhjuseks, miks Volvic sisaldab rohkem baktereid kui tavaline kraanivesi, peab Volvicu tootja asjaolu, et pidevas liikumises olev kraanivesi on alati värske, kuid pudelis suureneb nende hulk vastavalt seismisajale. «Ka kraanivees tekiks baktereid rohkem, kui panna see paariks kuuks pudelisse seisma,» lisas ta. SA