2. juuni 1996 kell 22:00

Eesti ehitusmaterjalid said Lätis eelistuse

Läti lasteküla 40 miljoni kroonisest ehituseelarvest teeb 6 miljoni krooni eest töid puitkonstruktsioone valmistav AS Matek. Läti SOS lasteküla ehituse peatöövõtja Läti-Rootsi ühisfirmaga Joz sõlmis möödunud nädala lõpul 6 miljoni kroonise alltöövõtulepingu puitkarkasse valmistav firma Matek. Matek on puitkonstruktsioonid valmistanud ka Keila ning Vilniuse SOS lasteküla hoonete tarvis.

Eesti firmadest sõlmiti alltöövõtuleping veel ASidega Est-Stein, Haapsalu Uksetehas ning Kolumbia Kivi.

Ehituse peatöövõtja Joz töödejuhataja Robert Andõn?i sõnul tuli ehitusfirmale ettekirjutus kasutada alltöövõtjatena Eesti firmasid projekti tellijalt ja finantseerijalt SOS Kinderdorfilt. Kokku on alltöövõtjaid üheksa.

«Ettekirjutus on tingitud Eesti firmade eelnevast kogemusest taolist küla ehitada,» märkis ta. Andõn? lisas, et Eesti firmadest kivide transportimine Lätti läheb kulukamaks kui kohalike kivide kasutamine. Ilma tellija ettekirjutuseta oleks Joz kasutanud kindlasti Haapsalu uksetehase aknaid-uksi, sest taolisi tooteid Lätis pole, ütles ta.

SOS lasteküla Baltimaade projektijuhi Tom Malveti sõnul valiti Eesti firmad just tänu oma heale hinna ja kvaliteedi suhtele.

Ehitust ettevalmistavad tööd algasid kuu algul, kuid nurgakivi pannakse juulis, ütles Mateki müügiesindaja Margo Vilu.

Hoonestu peab valmima tuleva aasta juunis. Projekt näeb ette 860ruutmeetrise lasteaia, kümne umbes 140ruutmeetrise üldpinnaga peremaja ning kuue muu 150--200ruutmeetrise hoone ehitamist.

Sarnased lastekülad valmisid möödunud aasta suvel Keilas ja Vilniuses. Nende objektide peatöövõtja oli Soome firma YT Yhtima.

Hetkel kuum