27. juuni 1996 kell 22:00

Investeerimisfondide seaduseelnõu saab valmis

Rahandusministeeriumi omandireformiosakonna juhataja Veiko Tali sõnul on investeerimisfondide seaduse eesmärk turgu korrastada ja parandada fondide ning neid haldavate ettevõtete tegevuse kontrollimist.

Tali lausus, et investeerimisfondide ja neid haldavate ettevõtete tegevus polnud seni seaduse tasandil reguleeritud. Investeerimisfondide seaduse väljatöötamise tingis ka vajadus viia fondide ja neid haldavate ettevõtete tegevus kooskõlla äriseadustikuga.

Võrreldes sellega, kuidas on fondide tegevus praegu erinevate määrustega reguleeritud, mingeid väga põhimõttelisi muutusi investeerimisfondide seadus endaga kaasa ei too, rääkis Tali.

Investeerimisfondide seadus hakkab reguleerima haldavate ettevõtete litsentseerimise ja tegevusloaga seonduvat. Üks muutusi on see, et suureneb fondi haldava ettevõtte minimaalse põhikapitali nõue, mis praegu on 400 000 krooni.

Tali sõnul ei ole täpselt otsustatud, kui kõrgeks tõstetakse uues seaduses minimaalse põhikapitali nõue. Arvan, et uus põhikapitali nõue ei mõjuta kardinaalselt praeguste fondide ja haldavate ettevõtete tegevust, ütles Tali.

Ta avaldas arvamust, et riigikogu võtab investeerimisfondide seaduse vastu käesoleva aasta lõpus ja see hakkab kehtima alates järgmise aasta algusest.

Kindlasti on mingi üleminekuperiood, et praegu tegutsevatel fondidel ja neid haldavatel ettevõtetel oleks võimalik viia oma tegevus investeerimisfondide seadusega kooskõlla, kinnitas Tali.

Eestis tegutseb praegu neliteist investeerimisfondi ja neid haldab kaheksa ettevõtet.

Hetkel kuum