21. juuli 1996 kell 22:00

Soomes kallis kütus

Kui Soomes oli 95 oktaaniarvuga bensiini liitrihind juunis 5,5 marka, millest maksud moodustasid 4 marka ja 12 penni, siis Norras maksis liiter 6 marka ja 9 penni, milles maksude osa oli 4 marka ja 35 penni.

Soome rahandusministeeriumi viimase bensiini hinna tõstmise ettepaneku läbimineku korral, mis tõstab bensiini hinda 30 penni võrra, tõuseb maksude osa bensiini jaehinnas 4 marga ja 47 pennini. Aasta algusest on bensiini hind Soomes tõusnud 40 penni võrra.

Soomele järgneb bensiini hinnalt kolmandana Euroopas Holland 5 marga ja 43 peniga liitri eest. Sellest 3 marka 94 penni langeb maksude arvele.

Hollandile järgevad Rootsi ja Itaalia, kus bensiiniliitri eest küsitakse 5 marka 41 penni, kuid kus maksude osa jääb 4 margast oluliselt allapoole.

Suhteliselt odav bensiin Lääne-Euroopa riikide seas on Suurbritannias, kus 3 marka ja 8 penni maksvas kütuseliitris on maksudena lisandunud osa 3 marka ja 5 penni.

Seoses kõrge bensiini hinnaga Soomes ning Soome-Vene piirikaubanduse elavnemisega on soomlaste bensiiniretked idapiiri taha sagenenud, kahjustades Soome bensiinimüüjaid. Erinevatel hinnangutel on mõnedes Vene piirile lähemates piirkondades bensiinimüük vähenenud kuni 30 protsenti.

Viiburis maksab 95 oktaaniarvuga bensiniliiter 2 marka ja 50 penni.

Mõningatel hinnangutel on pärast alkoholi sisseveopiirangute kehtestamist mais vähenenud ka odava bensiini sissetoomine, kuid paljud soomlased kasutavad endiselt soodsat hinnavahet nii autokütuse kui muudegi kaupade puhul. STT-ETA

Hetkel kuum