11. august 1996 kell 22:00

Eesti Post investeerib 50 miljonit

Eesti Posti klientide registrist, majandustegevuse juhtimise ja postitöö korraldamise osast koosnev uus süsteem võimaldab Eesti Posti peadirektori Tarmo-Jaan Tõeleidi sõnul töödelda kasvavaid mahtusid ilma lisatööjõudu palkamata.

Kirjade liikumine Eesti Posti projektijuhi Toomas Londi sõnul ei kiirene, paraneb laiemas mõttes posti töö. «Hiljem läheme maksete vastuvõtul üle muudele tasustamise vormidele, nt maksekaartidele,» lisas ta.

«Kogu investeering kaetakse Eesti Posti vahenditest, mitte riigi eelarvest,» sõnas Lont. «Süsteemi valmimisest järgmise aasta augustis hakkame tasuma kolme ja poole aasta jooksul liisingmakseid,» lisas ta.

Finantseerimisel ei kasutata liisingufirmade vahendust, liisimisega tegeleb IBM.

Läbirääkimised enne lepingu sõlmimist kestsid üle aasta ja nende käigus kasvas lepingu maksumus Londi sõnutsi 800 000 krooni võrra.

Eesti Posti infosüsteemi avaliku pakkumise võitis IBM koos allhankijate Soome Avancer Oy ja Taani firma Columbusega eelmisel suvel kuue pakkumuse seast.

Lõppvooru jäi IBMiga konkureerima Siemens Nixdorf.

Austraaliast pärit juba toimiva analoogse postisüsteemi baasil pakkumuse teinud ASi Microlink juhatuse esimehe Rainer Nõlvaku sõnul oli Microlinki koos Suni ja Estpak Dataga tehtud pakkumus IBMi omast parem ja lisaks ka 15 miljonit krooni odavam. Ta lisas, et oleks ka praegu valmis sama tööd 35 miljoni krooni eest ette võtma.

Konkursil koos suurfirmade Hewlett Packard ja Oracle osalenud arvutifirma BCS tegevdirektori Ants Silla ütlusel on suurte ja esimeste projektide pakkuja risk suur, kuna tellija ei oska oma soove täpselt määratleda ja valik tehakse lõpuks üsna emotsionaalsel pinnal. «Eesti Posti hanke pärast võistlesid suured Lääne firmad, kellele projekti tasuvus pole esmatähtis, tähtsam on turu hõivamine,» lisas Sild.

Toomas Londi sõnul ei tee IBM midagi naeratuse eest. «Meie rahakotti arvestades on leping kallis, kuid hetkel ei ole Eesti Postil võimalik sõlmida enam soodsamat lepingut, kuna rahastamise pool on IBMi käes,» selgitas ta.

IBMi Eesti esinduse juhataja Ants Urvaku sõnul ei ole IBMi puhul tegemist mingil juhul turu ostmisega. Püüdsime olla maksimaalselt konkurentsivõimelised hinna ja kvaliteedi suhte osas, lausus ta.

Risk jääda nulli või sattuda miinustesse on Urvaku ütlusel selle projekti korral täiesti võimalik.

Hetkel kuum