11. september 1996 kell 22:00

Eesti sai oma turbapressi

Masin pressib turba kokku, keerab kilesse ja nii läheb see juba müüki, selgitas ASi Mikskaar ekspordijuht Janno Luurmees. Sel moel saadakse lahtisest freesturbast korrapärane turvas mõõtmetega 1,2x1,1x2,3 m. Masina kasutamisega vähenevad transpordikulud, sest kokkupressituna väheneb turba ruumala kaks korda, selgitas Luurmees. «See ongi võit transpordi poolelt, sest transpordikulu on põhiline,» kinnitas ta.

Maailmas läheb selline suure pakiga vedamine üha enam moodi, rääkis masina konstruktor Kaarel Lassel KT Arengu ASist. Turvast veetakse põhiliselt 200--300liitristes kottides või suuremaid koguseid lahtiselt lae-vaga.

«Praegu käib veel kerge masinahäälestus, aga esimene koorem on juba teel Itaaliasse,» rääkis Luurmees. Autokoormasse mahub 24 turbapressilt tulnud alust.

Lisaks KT Arengus valmistatud pressile on Eestisse toodud sarnane press Rootsist. «Seda pole veel tööle pandud,» teadis Lassel. Tema kinnitusel pole Lätis ühtegi turbapressi ning Leedus on kaks Rootsis tehtut.

KT Arengu AS on seni valmistanud peamiselt prügimasinaid. AS Mikskaar on ekspordile suunatud firma, mis müüb turvast farmeritele ja kompostitehastele Itaalias ja Prantsusmaal.

Hetkel kuum