• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti sai oma turbapressi

  Masin pressib turba kokku, keerab kilesse ja nii läheb see juba müüki, selgitas ASi Mikskaar ekspordijuht Janno Luurmees. Sel moel saadakse lahtisest freesturbast korrapärane turvas mõõtmetega 1,2x1,1x2,3 m. Masina kasutamisega vähenevad transpordikulud, sest kokkupressituna väheneb turba ruumala kaks korda, selgitas Luurmees. «See ongi võit transpordi poolelt, sest transpordikulu on põhiline,» kinnitas ta.
  Maailmas läheb selline suure pakiga vedamine üha enam moodi, rääkis masina konstruktor Kaarel Lassel KT Arengu ASist. Turvast veetakse põhiliselt 200--300liitristes kottides või suuremaid koguseid lahtiselt lae-vaga.
  «Praegu käib veel kerge masinahäälestus, aga esimene koorem on juba teel Itaaliasse,» rääkis Luurmees. Autokoormasse mahub 24 turbapressilt tulnud alust.
  Lisaks KT Arengus valmistatud pressile on Eestisse toodud sarnane press Rootsist. «Seda pole veel tööle pandud,» teadis Lassel. Tema kinnitusel pole Lätis ühtegi turbapressi ning Leedus on kaks Rootsis tehtut.
  KT Arengu AS on seni valmistanud peamiselt prügimasinaid. AS Mikskaar on ekspordile suunatud firma, mis müüb turvast farmeritele ja kompostitehastele Itaalias ja Prantsusmaal.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kütuseaktsiisi tõusu edasilükkamine ei teeni ühiskonna huve
Tugeva lobitöö, hea maksulaekumise ja inflatsioonihirmu tõttu on valitsus otsustanud kütuseaktsiisi tõusu edasi lükata. Kuigi inflatsioonisurvet see tõesti vähendab, siis mitmes teises plaanis on tegemist ühiskonna jaoks kehva otsusega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tugeva lobitöö, hea maksulaekumise ja inflatsioonihirmu tõttu on valitsus otsustanud kütuseaktsiisi tõusu edasi lükata. Kuigi inflatsioonisurvet see tõesti vähendab, siis mitmes teises plaanis on tegemist ühiskonna jaoks kehva otsusega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Brenti toornafta tõusis kolme aasta tippu
Nafta hinnad tõusid reedel juba neljandat päeva järjest ning Brenti toornafta on jõudnud kolme aasta tippudeni. Investorid on keskendunud kitsale pakkumisele ning turuosaliste tugevale riskijanule ning lootusele, et pandeemiast tullakse edukalt välja, vahendab Reuters.
Nafta hinnad tõusid reedel juba neljandat päeva järjest ning Brenti toornafta on jõudnud kolme aasta tippudeni. Investorid on keskendunud kitsale pakkumisele ning turuosaliste tugevale riskijanule ning lootusele, et pandeemiast tullakse edukalt välja, vahendab Reuters.
Seaduseelnõu teeb virtuaalvääringute pakkujatele nõuded karmimaks
Keit Pentus-Rosimannuse juhitav rahandusministeerium saatis kooskõlastusele virtuaalvääringu teenuse pakkumist karmistava eelnõu, nagu ta eelmisel nädalal pärast rahapesu andmebüroo tehtud riskihinnangu avaldamist lubas.
Keit Pentus-Rosimannuse juhitav rahandusministeerium saatis kooskõlastusele virtuaalvääringu teenuse pakkumist karmistava eelnõu, nagu ta eelmisel nädalal pärast rahapesu andmebüroo tehtud riskihinnangu avaldamist lubas.
Sunly asutaja: tõehetk energiaturul tuli ootamatult
Taastuvenergiaettevõtte Sunly üks asutajatest Martin Kruus rõhutas konverentsil Äriplaan, et ettevõte on alles oma tee alguses ja oma väärtust tuleb investoritele tõestada, ent ollakse tahtmist täis lähiajal kaks korda kasvada.
Taastuvenergiaettevõtte Sunly üks asutajatest Martin Kruus rõhutas konverentsil Äriplaan, et ettevõte on alles oma tee alguses ja oma väärtust tuleb investoritele tõestada, ent ollakse tahtmist täis lähiajal kaks korda kasvada.