26. november 1996 kell 22:00

OPEC püüab naftahinda säilitada

Esmakordselt paljude aastate jooksul müüb OPEC naftat selle hinnaga, mida ta alati oma toodangu eest saada on tahtnud. «Hind on hea ja me oleme rahul,» ütles Liibüa naftaminister Abdalla Salem El-Badri. Kallinenud nafta annab OPECi riikidele tänavu lisatulu ligi 30 miljardit dollarit.

Kriitikute arvates ei ole praeguse hinnatõusu taga mitte OPECi jõupingutused, vaid lihtsalt vedamine. Sest üldiselt on OPECi mõju naftaturule viimasel ajal järjest vähenenud.

OPECi probleem on selles, et paljud kartelli 11 liikmesriigist rikuvad tootmiskvoote, milleks praegu on kehtestatud 25,03 miljonit barrelit päevas. Analüütikute hinnangul on tõenäoline, et OPEC tahab seniseid kvoote pikendada tuleva aasta 20. juunini, lootes jätkuvalt kõrge naftahinna pealt tulu lõigata.

Iraagi ja ÜRO üllatuslik kokkulepe, mis võib tuua Iraagi nafta turule juba detsembris või siis tuleva aasta algul, võib peatada naftahinna tõusu maailmaturul, märgivad naftaeksperdid.

Iraagi ÜRO suursaadik Nizar Hamdoon ütles esmaspäeval, et Bagdad soostus ÜRO tingimustega, mis võimaldab jõustada mais sõlmitud naftamüügilepingu. Samas väljendas ta võidurõõmu selle üle, et see otsus tähendab jõutasakaalu muutumist ÜRO julgeolekunõukogus ning USA mõju nõrgenemist.

Kokku on ÜRO leppe kohaselt Iraagil lubatud kuue kuu vältel müüa kahe miljardi dollari eest naftat ja osta selle eest ravimeid ja toiduaineid. See tähendab päevamüügimahuks umbes 800 000 barrelit.

Türgi esindaja teatas eile, et topeltnaftajuhe Iraagi ja Türgi vahel on detsembri esimesel nädalal tehniliselt korras Iraagi naftat vastu võtma, niipea kui ÜRO annab selleks loa.

Viini saabunud Alzheeria energiaminister Amar Makloufi kutsus kolleege säilitama praeguse OPECi tootmiskvoodi ka tuleval aastal. Kommenteerimata Iraagi naftaturule naasmise mõju, väitis Makloufi, et OPECi liikmesriikide seas valitses praegu üksmeel tootmiskvoodi suhtes, kuna see aitab hoida naftahinda kõrgel.

OPECi president Rakad bin Salem bin Rakad Araabia Ühendemiraatidest ütles, et Iraak ei ole probleem, kui iga OPECi liige oma kvootidest kinni peab. Praegu ületab OPECi päevatoodang kvoodi peaaegu miljoni barreliga ning sellele võib peatselt lisanduda veel Iraagi 800 000 barrelit. Osa analüütikute arvates alaneb tuleva aasta esimeses kvartalis pärast Iraagi turule tulekut naftabarreli hind kaks dollarit ja püsib aasta vältel 18--20 dollari piires.

Eile sai Viinis OPECi sekretariaadis kokku kvoodikooskõlastuskomitee, kuhu kuuluvad Iraani, Liibüa ja Nigeeria naftaminister ning OPECi peasekretär Rilwanu Lukman. Komitee ei teinud teatavaks oma soovitusi, mis esitati täna alanud konverentsile. REUTER-AP-FT-BNS

Hetkel kuum