23. jaanuar 1997 kell 22:00

Soomlased taas Venemaal aktiivsed

Soome on jälle asunud edukalt taastama Venemaaga kaubavahetust, mis 1990. aastate algul tugevasti kannatada sai. Mullu esimese poolaastaga kasvas Soome eksport Venemaale 33%, võrreldes 1995. a sama ajavahemikuga ning selle väärtus oli ligi 18 miljardit Eesti krooni.

Samal ajal vähenes Venemaa import Soome neli protsenti, mille järel oli Soome kaubandusbilanss Venemaaga alla kahe miljardi Eesti kroonise ülejäägiga.

Kui NSV Liit kokku varises, siis oli see tõsine löök Soome majandusele, kuna riik kaotas üleöö oma tähtsaima kaubanduspartneri. 1992. a peale on Soome kaubavahetus Venemaaga hakanud jälle kasvama. Nüüd on selle struktuur muutunud: kui varem tegutses NSV Liidu turul suhteliselt vähe suuri firmasid, siis nüüd on seal rohkesti väikefirmasid. Kõige aktiivsemad on ehitus-, metalli- ja naftafirmad.

Eelmisel aastal oli Venemaa osakaal Soome koguekspordis 5,8% ja see kasvab pidevalt. DN

Hetkel kuum