17. aprill 1997 kell 22:00

Kohv taas tõusulainel

Arabica kohvi hind tõusis eile New Yorgi kohvi-, suhkru- ja kakaobörsil 208,05 USA sendini naelast, mis tegi päevatõusuks 8 protsenti. See on kõrgeim kohvi hind alates 1994. aasta septembrist. Tõus oli ajendatud New Yorgis asuva rohelise kohvi assotsiatsiooni kuuaruandest, kus selgus, et USA kohvivarud kasvasid märtsis ainult 111 000 koti võrra (kaaluga 132 naela) 1,6 mln kotini. Enamik analüütikuid eeldasid, et juurdekasv tuleb 250 000--300 000 kotti (mõned isegi 700 000), sest üldine kohvi hinna tõus on põhjustanud uute laadungite saabumist lähinädalatel. Röstimisvabrikud on viimastel kuudel soetanud suuremaid toorainevarusid pehmendamaks tagasilööke, mis võivad tekkida suvel kui valmib saak Brasiilias. Külmade tõttu võib sealne saak kujuneda suhteliselt väikeseks. Närvilisust lisasid ka streigiteated peamistes kohvimaades. Möödunud neljapäeval algas lastijate streik Santoses, mis on Brasiilia üks peamisi kohvisadamaid. Reedel laienes see juba üle terve riigi. Pühapäeval peaks algama Kolumbia veoautojuhtide streik.

Venemaal hakkab 15. maist kehtima 25protsendine tollimaks valge suhkru impordile. Väidetavalt kodumaist tootjat kaitsvast maksust on vabastatud ainult Valgevenest, Kasahstanist ja Kõrgõzstanist pärit suhkur. Nende riikidega on Venemaa sõlminud tollisoodustuslepingud. Analüütikute sõnul tõusevad hinnad Venemaal, import Ukrainast aga väheneb. Samas ollakse arvamusel, et Ukraina suhkur jõuab Venemaale nüüd läbi Valgevene. Möödunud aastal importis Venemaa 1,7 mln tonni toor- ja 1,44 mln tonni valget suhkrut, neis suurema osa Ukrainast, omatoodang oli 2,0 mln tonni.

Hetkel kuum