1. juuli 1997 kell 22:00

Tallinn kindlustab oma esindushooned imeodavalt

Linnakantselei korraldatud konkursil osalesid lisaks Bicole kindlustusseltsid ASA, Leks, Salva, Seesam ja Ühiskindlustus. Linnakantselei haldusdirektor Viljar Meister ütles, et pakkumuste vahe oli esimeses voorus kahekordne ja teises voorus oluliselt väiksem, kusjuures odavaima pakkumuse tegi mõlemas voorus Bico. Täpseid summasid nõustus Meister avalikustama pärast 10 päeva, mille jooksul saab konkursi korraldust ja tulemusi protestida.

Meistri hinnangul on kindlustatavate hoonete koguväärtus ilma varata umbes 190 mln krooni. Bico finantsdirektor Olga Reznik kinnitas, et aasta jooksul makstavad kindlustuspreemiad jäävad suurusjärku 80 000 krooni. Seejuures linnakantselei omavastutus on Viljar Meistri väitel tublisti alla kolmandiku.

Eesti Kindlustuse juhatuse esimees Ivar Virkus ütles, et kui preemiasumma jääb alla 100 000 krooni, on tegemist ilmselge dumpinguga, ning ka 150 000 krooni tähendab absoluutset miinimumi.

«Jutt on hullumeelsetest summadest,» rõhutas Virkus. «Meie küll ei oleks suutnud niisugust konkurssi võita,» lisas ta.

Olga Reznik väitis, et pakkumust tehes arvestas Bico eeskätt linnavalitsuse reaalset maksevõimet. «Ma ei ütleks, et tegemist on omahinnast madalama pakkumusega,» sõnas Reznik.

Samas kinnitas Reznik, et kindlustusturul on dumpinghindadega pakkumused sage nähtus. «Kahjuks ei ole seltside vahel kindlat kokkulepet dumpingust hoiduda,» lausus Reznik. «Sel teemal on meil omavahel küll juttu olnud, aga kui tuleb jälle mõni konkurss, ei peeta räägitust sugugi kinni.»

Ivar Virkuse väitel on Tallinna linnakantselei konkursil osalenute seas firmasid, keda iseloomustab kalduvus dumpingule. «Turuosade pärast käib julm võitlus,» märkis Virkus.

Olga Reznik avaldas arvamust, et Bico võidule aitasid kindlasti kaasa varasemad head koostöösuhted Tallinna linnavalitsusega. «Ka Roosikrantsi residents on meie firmas kindlustatud ja ilmselt linnavalitsus juba usaldab meid,» ütles Reznik.

Ivar Virkus tõdes, et Eesti Varakindlustuse AS jäi konkursist kõrvale, kuna ei saanud osalemiskutset, mida niisuguste konkursside korraldajad alati seltsidele saadavad.

«Linnahärrad teatasid minu hilisema pärimise peale, et miks me ei loe riigihangete bülletääni,» nentis Virkus. «Olen absoluutselt kindel, et mõni teine selts sai linnavalitsuselt enne konkurssi ka mõne muu raamatukese lisaks bülletäänile.»

Virkus teatas, et ei kavatse konkursi käiku või tulemusi siiski protestida.

Hetkel kuum