• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Lääne tubakafirmad võitlevad Eesti turu pärast

  Inglise tubakakompanii Ardath Tobacco Company Ltd (Ardath) ja USA tubakakompanii Brown & Williams Tobacco Corporation (B&W) kaebasid Tallinna ringkonnakohtusse edasi Tallinna halduskohtu otsuse kaubamärkide vaidluses Inglise tubakafirmaga Gallaher Ltd, kinnitas advokaadibüroo Raidla & Partnerid vandeadvokaadi vanemabi Reet Saks.
  Ardath ja B&W leiavad, et Gallaheri kaubamärk State Line, mis registreeriti Eestis 1992. aastal, on äravahetamiseni sarnane nende kaubamärgiga State Express, mis on Eestis kaitstud juba 35 aastat tagasi.
  Tallinna halduskohus leidis juuni keskel, et State Express pole Eestis üldtuntud ja sõna state ei ole kaubamärgi oluline osa.
  Saksa andmeil on tubakakompaniidevaheline vaidlus jõudnud ligi 20 riigi kohtusse. «Eesti on ainus, kus on jõutud kohtulahendini,» rääkis Saks. «Vaidluste motiivid on kõikjal suures osas sarnased. Ardath ja B&W leiavad, et Gallaher kasutab nende kaubamärgi korduvat osa ja seetõttu eksitab tarbijat.»
  Saksa sõnul hakkavad Eesti kohtud järjest enam kaubamärgivaidlustes jõudma sisuliste küsimuste lahendamiseni. «Seni on kohtud kaubamärkide puhul arutanud peamiselt protsessuaalseid küsimusi,» lisas Saks. «Kõnealuse vaidluse puhul langetas kohus esimest korda sisulise otsuse patendiameti ja apellatsioonikomisjoni otsuste kohta.»
  Kummagi vaidleva tubakakompanii toode pole veel Eestisse jõudnud. «Mujal maailmas on tavaline, et firma kaitseb enne oma kaubamärgi ja alles pärast seda tuleb kaubaga turule,» selgitas Tartu patendibüroo Käosaar & Co tegevdirektor Jüri Käosaar.
  Patendibüroo Käosaar & Co juristi Mart-Enn Koppeli sõnul ulatuvad kaubamärgivaidluste kohtukulud sadadesse tuhandetesse kroonidesse. «Välisfirmade omavahelises kohtukakluses ei kulu vähemalt Eesti maksumaksja raha,» resümeeris Koppel.
  Kui patendiamet on kaubamärgilehes avaldanud kaubamärgi, on igaühel võimalik selle vastu avaldada kahe kuu jooksul protesti. Asja arutab kohtueelne organ, majandusministeeriumi tööstusomandi apellatsioonikomisjon. Kui komisjoni otsus protestijat ei rahulda, saab ta edasi kaevata esimese astme kohtusse.
  Käosaare sõnul käis Eestis poolteist aastat tagasi analoogne vaidlus kahe välismaise tubakafirma vahel. Saksa firma Reemtsma Cigarettenfabrikken leidis, et Rootsi firma The House of Blend AB kaubamärk Western on keeleliselt sarnane nende kaubamärgiga West.
  «Firmad leidsid lõpuks, et kohtukulud kasvavad väga suureks ja saavutasid kohtuvälise kokkuleppe,» meenutas Käosaar. «Sisuliselt jaotasid pooled Balti turu omavahel ära.»
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peapiiskop emeeritus: peame moraalselt toime tulema
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
JPMorgani analüütik: aktsiahinnad ronivad august välja
JPMorgan Chase & Co mõjuka analüütiku Marko Kolanovici sõnul tõusevad aktsiahinnad tagasi ja majanduslangust tänavu ei tule.
JPMorgan Chase & Co mõjuka analüütiku Marko Kolanovici sõnul tõusevad aktsiahinnad tagasi ja majanduslangust tänavu ei tule.
Kristi Saare juhtidele: sul on juba piisavalt, aita nüüd teisi
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Muljetavaldav debüüt: uus Range Rover Sport näitas närvekõditava etteaste käigus oma tegelikku võimekust
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Boroditš: ma ei tea, mida ma valesti tegin, aga ärge muretsege, mina saan hakkama
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.