• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Lääne tubakafirmad võitlevad Eesti turu pärast

  Inglise tubakakompanii Ardath Tobacco Company Ltd (Ardath) ja USA tubakakompanii Brown & Williams Tobacco Corporation (B&W) kaebasid Tallinna ringkonnakohtusse edasi Tallinna halduskohtu otsuse kaubamärkide vaidluses Inglise tubakafirmaga Gallaher Ltd, kinnitas advokaadibüroo Raidla & Partnerid vandeadvokaadi vanemabi Reet Saks.
  Ardath ja B&W leiavad, et Gallaheri kaubamärk State Line, mis registreeriti Eestis 1992. aastal, on äravahetamiseni sarnane nende kaubamärgiga State Express, mis on Eestis kaitstud juba 35 aastat tagasi.
  Tallinna halduskohus leidis juuni keskel, et State Express pole Eestis üldtuntud ja sõna state ei ole kaubamärgi oluline osa.
  Saksa andmeil on tubakakompaniidevaheline vaidlus jõudnud ligi 20 riigi kohtusse. «Eesti on ainus, kus on jõutud kohtulahendini,» rääkis Saks. «Vaidluste motiivid on kõikjal suures osas sarnased. Ardath ja B&W leiavad, et Gallaher kasutab nende kaubamärgi korduvat osa ja seetõttu eksitab tarbijat.»
  Saksa sõnul hakkavad Eesti kohtud järjest enam kaubamärgivaidlustes jõudma sisuliste küsimuste lahendamiseni. «Seni on kohtud kaubamärkide puhul arutanud peamiselt protsessuaalseid küsimusi,» lisas Saks. «Kõnealuse vaidluse puhul langetas kohus esimest korda sisulise otsuse patendiameti ja apellatsioonikomisjoni otsuste kohta.»
  Kummagi vaidleva tubakakompanii toode pole veel Eestisse jõudnud. «Mujal maailmas on tavaline, et firma kaitseb enne oma kaubamärgi ja alles pärast seda tuleb kaubaga turule,» selgitas Tartu patendibüroo Käosaar & Co tegevdirektor Jüri Käosaar.
  Patendibüroo Käosaar & Co juristi Mart-Enn Koppeli sõnul ulatuvad kaubamärgivaidluste kohtukulud sadadesse tuhandetesse kroonidesse. «Välisfirmade omavahelises kohtukakluses ei kulu vähemalt Eesti maksumaksja raha,» resümeeris Koppel.
  Kui patendiamet on kaubamärgilehes avaldanud kaubamärgi, on igaühel võimalik selle vastu avaldada kahe kuu jooksul protesti. Asja arutab kohtueelne organ, majandusministeeriumi tööstusomandi apellatsioonikomisjon. Kui komisjoni otsus protestijat ei rahulda, saab ta edasi kaevata esimese astme kohtusse.
  Käosaare sõnul käis Eestis poolteist aastat tagasi analoogne vaidlus kahe välismaise tubakafirma vahel. Saksa firma Reemtsma Cigarettenfabrikken leidis, et Rootsi firma The House of Blend AB kaubamärk Western on keeleliselt sarnane nende kaubamärgiga West.
  «Firmad leidsid lõpuks, et kohtukulud kasvavad väga suureks ja saavutasid kohtuvälise kokkuleppe,» meenutas Käosaar. «Sisuliselt jaotasid pooled Balti turu omavahel ära.»
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Roheelektrifirma uuendas börsiga tõotusi
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Pangaaktsiad ei suutnud Balti börsiindeksit tõusule viia
Täna taas plussis kaubelnud pangaaktsiate hoost jäi väheks, et kogu Balti börs tõusule viia.
Täna taas plussis kaubelnud pangaaktsiate hoost jäi väheks, et kogu Balti börs tõusule viia.
Raadiohommikus: Enefiti börsidebüüt, krüptovarad ja mure hariduse pärast
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Eesti majaehituse pärandihoidja: aastas jõuan teha kuni 15 palkmaja
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.