• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Maksuamet võtab eraisikust ettevõtjad luubi alla

  Kui eelmisel aastal tagastati üksikisikutele 108 miljonit krooni enammakstud tulumaksu, siis käesoleval aastal 186 miljonit krooni. Maksumaksjatele juurdemääratud osa on seejuures jäänud enam-vähem samaks: eelmisel aastal 57 miljonit krooni ja sel aastal 69 miljonit krooni.
  Ehkki tagastamise kasvu peamine põhjus on maksuseaduste muudatused (maksustatavast tulust sai 1996. aasta eest maha arvata eluasemelaenu intressid ja 6000 krooni eest koolituskulusid), on eraisikutest ettevõtjad näidanud suuri kahjumeid ja saavutanud selle tõttu tulumaksutagastuse.
  Maksuameti peadirektori asetäitja Aivar Sõerdi sõnul on kavas hakata jälgima maksumaksjate sissetulekuid ja kulutusi aastate lõikes.
  «Ei maksa arvata, et maksuamet jätab välja selgitamata, kust inimene oma kahjud on saanud,» kinnitas maksuameti peadirektor Kalev Järvelill. «Me hakkame selgitama tegelikke põhjusi, miks üksikisikust ettevõtjal nii on läinud.»
  Maksuameti andmetel on Eestis 35 978 ettevõtlusega tegelevat inimest. Keskäriregistrisse on juuli alguse seisuga kantud 4478 füüsilisest isikust ettevõtjat. Äriregistrisse peab füüsilisest isikust ettevõtja end kandma, kui ta tegevuse aastane käive ületab maksustava käibe piiri, milleks on 250 000 kr. Väiksema käibe puhul piisab arvelevõtmisest maksuameti kohalikus osakonnas.
  «Probleeme on just nende füüsilisest isikust ettevõtjatega, kes pole käibemaksukohustuslased ja peavad lihtsustatud raamatupidamist tulude-kulude kohta,» täpsustas Sõerd. «Nende ettevõtlus on väga tihedalt seotud isiklike tulude-kuludega ja meie seadused ei ole piisavalt reguleeritud, et eraisikust ettevõtja tegelikke tulusid-kulusid välja tuua. Normatiivne baas on küll olemas, kuid see on puudulik.»
  Deklareerimisel liidab füüsilisest isikust maksumaksja kõigist allikatest saadud tulud. Kui tegemist on nii palgatulu kui ettevõtlusega, võetakse ettevõtluse kahjumit kogutulu juures arvesse ja teoreetiliselt saab selle arvel tagasi ka osa töötasude pealt makstud tulumaksu.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Portaalides käib kinnisvara soodusmüük. "Agressiivne hinnatõus on möödas." Müüjate turust on saamas ostjate turg.
Kinnisvaraportaalides on korterid saanud külge soodsamad hinnasildid ja müüki paisatakse järjest rohkem kinnisvara, kuid eksperdid suhtuvad sellesse stoilise rahuga.
Kinnisvaraportaalides on korterid saanud külge soodsamad hinnasildid ja müüki paisatakse järjest rohkem kinnisvara, kuid eksperdid suhtuvad sellesse stoilise rahuga.
Ärikutse: hakkame end sättima – unistuste saarele
Kui praegu teab Eestit 8 protsenti jaapanlastest, siis pärast Osaka maailmanäitust võiks neid olla viiendik, kirjutab Eesti Tokyo saatkonna äri- ja investeeringute nõunik Oliver Ait.
Kui praegu teab Eestit 8 protsenti jaapanlastest, siis pärast Osaka maailmanäitust võiks neid olla viiendik, kirjutab Eesti Tokyo saatkonna äri- ja investeeringute nõunik Oliver Ait.
S&P 500 aktsiaindeks jätkas langust uue tänavuse põhjani
USA aktsiaturud alustasid nädalat languse ja S&P 500 indeksi uue tänavuse põhjaga.
USA aktsiaturud alustasid nädalat languse ja S&P 500 indeksi uue tänavuse põhjaga.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Raadiohitid: vihjed kasvusektoritele ja hinnalangusele uusarendustes
Kust võiks investorid leida praegusel ajal kasvu, mis viitab peidetud hinnalangusele uusarenduste turul ja kuidas elada üle langusperiood ehituses – need olid sel nädalal raadiokuulajate põletavamad küsimused, millele saadetest vastust otsiti.
Kust võiks investorid leida praegusel ajal kasvu, mis viitab peidetud hinnalangusele uusarenduste turul ja kuidas elada üle langusperiood ehituses – need olid sel nädalal raadiokuulajate põletavamad küsimused, millele saadetest vastust otsiti.
Azovstali omanik plaanib Euroopasse terasetehast
Uudistest kõigile tuntuks saanud Azostali tehase omanikfirma Metinvest tahab rajada Euroopasse Ukraina rauamaagi töötlemise tehase.
Uudistest kõigile tuntuks saanud Azostali tehase omanikfirma Metinvest tahab rajada Euroopasse Ukraina rauamaagi töötlemise tehase.
Taani: Nord Stream 2 gaasitoru lekib ohtlikult
Taani energiajärelvalve teatel lekib Läänemere põhjas olev gaasitoru Nord Stream 2 ohtlikult; lekke kohas on välja kuulutatud meresõidu keelutsoon.
Taani energiajärelvalve teatel lekib Läänemere põhjas olev gaasitoru Nord Stream 2 ohtlikult; lekke kohas on välja kuulutatud meresõidu keelutsoon.
Raadiohommikus: Kas kallis energia röövib teatrite ja majutusasutuste kliendid?
Samal ajal kui meelelahutus- ja majutusasutused otsivad lahendusi järsult kerkinud energiakulude katteks, ähvardab kiire hinnatõus viia neilt kliendid.
Samal ajal kui meelelahutus- ja majutusasutused otsivad lahendusi järsult kerkinud energiakulude katteks, ähvardab kiire hinnatõus viia neilt kliendid.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.