• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Maksuamet võtab eraisikust ettevõtjad luubi alla

  Kui eelmisel aastal tagastati üksikisikutele 108 miljonit krooni enammakstud tulumaksu, siis käesoleval aastal 186 miljonit krooni. Maksumaksjatele juurdemääratud osa on seejuures jäänud enam-vähem samaks: eelmisel aastal 57 miljonit krooni ja sel aastal 69 miljonit krooni.
  Ehkki tagastamise kasvu peamine põhjus on maksuseaduste muudatused (maksustatavast tulust sai 1996. aasta eest maha arvata eluasemelaenu intressid ja 6000 krooni eest koolituskulusid), on eraisikutest ettevõtjad näidanud suuri kahjumeid ja saavutanud selle tõttu tulumaksutagastuse.
  Maksuameti peadirektori asetäitja Aivar Sõerdi sõnul on kavas hakata jälgima maksumaksjate sissetulekuid ja kulutusi aastate lõikes.
  «Ei maksa arvata, et maksuamet jätab välja selgitamata, kust inimene oma kahjud on saanud,» kinnitas maksuameti peadirektor Kalev Järvelill. «Me hakkame selgitama tegelikke põhjusi, miks üksikisikust ettevõtjal nii on läinud.»
  Maksuameti andmetel on Eestis 35 978 ettevõtlusega tegelevat inimest. Keskäriregistrisse on juuli alguse seisuga kantud 4478 füüsilisest isikust ettevõtjat. Äriregistrisse peab füüsilisest isikust ettevõtja end kandma, kui ta tegevuse aastane käive ületab maksustava käibe piiri, milleks on 250 000 kr. Väiksema käibe puhul piisab arvelevõtmisest maksuameti kohalikus osakonnas.
  «Probleeme on just nende füüsilisest isikust ettevõtjatega, kes pole käibemaksukohustuslased ja peavad lihtsustatud raamatupidamist tulude-kulude kohta,» täpsustas Sõerd. «Nende ettevõtlus on väga tihedalt seotud isiklike tulude-kuludega ja meie seadused ei ole piisavalt reguleeritud, et eraisikust ettevõtja tegelikke tulusid-kulusid välja tuua. Normatiivne baas on küll olemas, kuid see on puudulik.»
  Deklareerimisel liidab füüsilisest isikust maksumaksja kõigist allikatest saadud tulud. Kui tegemist on nii palgatulu kui ettevõtlusega, võetakse ettevõtluse kahjumit kogutulu juures arvesse ja teoreetiliselt saab selle arvel tagasi ka osa töötasude pealt makstud tulumaksu.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Kalev Kaljuste: pöörame pilgud (ka) Rootsi!
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Autojuhtide puudus sundis Briti valitsust järele andma
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Tuntud ärimehe vana vimm päädis Eesti kohtute aastaid kestva kurnamisega
Pea kümme aastat kestnud vaidlus Nõmmel asuva hooldushaigla ümber on käima lükanud kümneid keerukaid juriidilisi vaidlusi ja venitamisi, milles mängivad oma rolli skandaalse ärimehe Anders Tsahkna ammune kibe pettumus ja perekond Seppikute firma.
Pea kümme aastat kestnud vaidlus Nõmmel asuva hooldushaigla ümber on käima lükanud kümneid keerukaid juriidilisi vaidlusi ja venitamisi, milles mängivad oma rolli skandaalse ärimehe Anders Tsahkna ammune kibe pettumus ja perekond Seppikute firma.