27. juuli 1997 kell 22:00

Bundesbank läheb puhkusele

Reedehommikune dollari start Euroopa turgudel algas viimase kuue aasta kõrgeima rekordkursi uuendamisega 1,8403 DEMi ehk 14,722 krooni tasemel. Valdavalt liikus USD siiski veidi nõrgemana -- ennelõunal 1,834--1,835, pärastlõunal 1,837--1,838 DEMi.

?veitsi frangi suhtes tõusis dollar kõrgeimale kursile alates 1993. aasta augustist, mis näitab, et dollar on ka iseenesest väga tugev ning see pole seletatav ainult Saksa marga nõrkusega.

Saksamaa riigipanga neljapäevane otsus kehtestada repomäärad vaid kaheks nädalaks enne kuuajalist puhkust viitab Buba valmisolekule rahapoliitikat vajadusel muuta. Analüütikute sõnul näitab see, et mitte kogu Bundesbanki personal ja juhtametnikud ei lähe puhkama, vaid pank jälgib hoolega rahaturul toimuvat. Buba kõrged ametnikud väidavad küll, et dollar on veidi ülehinnatud, kuid samas näitavad kõik märgid, et praeguse kursitasemega ollakse rahul ja rahaturule ei sekkuta. Tundub siiski, et tänapäeval on keskpankade võimalused turgu mõjustada siiski väiksemad kui näiteks tosinkond aastat tagasi. Kui 1983. aastal olid viie finantssuurriigi (USA, Suurbritannia, Saksamaa ja ?veitsi) välisvaluuta reservid kokku 116,3 miljardit tonni ning peamiste finantskeskuste (London, New York, Tokio) päevakäive oli vaid 39 mld dollarit, siis 1995. aastal oli suhe vastupidine -- valuutavarud 421,5 ja valuutaturu päevakäive 869,5 mld dollarit. Nii tekib paratamatult küsimus, kas keskpangad ongi enam võimelised efektiivselt sekkuma või peavad nad leidma muid protsesside suunamise võimalusi.

Hetkel kuum