17. august 1997 kell 22:00

Sooduslaen Soome

Sündikaatlaenu jagab tavaliselt 5-40 pangast koosnev rühm, mis annab kliendile muutuva intressiga laenu. Sündikaatlaenuturud on maailmas suuremad kui näiteks firmade obligatsioonilaenuturud.

Kui Soome tippfirma võtab sündikaatlaenu, siis maksab ta üldjuhul Londoni pankadevahelise laenuprotsendi (libor) baasmäärale lisaks 0,15--0,30%, kuna teised Euroopa firmad maksavad 0,05--0,10% rohkem. Kui arvestada, et Soomes on sündikaatlaenude suurus 50 miljonist kuni viie miljardi margani, siis miljardiliste laenude puhul ulatub vahe miljonitesse. Soomlaste laenutingimused on nüüd soodsamad ka kui rootslastel, kes neid alles hiljuti edestasid.

Selle aasta sündikaatlaenu puhul maksab näiteks Nokia libori baasmäärale juurde 0,125%, UPM-Kymmene 0,175% ning Imatran Voima ja PT Finland 0,15%.

Kristian Orssteni sõnul on sündikaatlaenuga saadav raha praegu odavam kui ei kunagi varem ning tänu stabiilsele olukorrale jäävad need tingimused püsima vähemalt aasta lõpuni.

Turud on aktiivsed, kuna firmad soovivad pikendada laenu tähtaega uute laenudega. Tegemist on refinantseerimisega, kus firma otsib muutuva intressiga laenule madalamat marginaali ja pikemat tähtaega. Tüüpilisel juhul pikendatakse laenutähtaega viielt aastalt seitsmele.

Soome kasuks räägib väike ja kompaktne turg, kus sündikaatlaenu andja saab raha jagada odavalt kasvõi juba seetõttu, et seal on tema halduskulud minimaalsed, sest turuga tuleb toime paar kogenud töötajat.

Hetkel kuum