• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Sooduslaen Soome

  Sündikaatlaenu jagab tavaliselt 5-40 pangast koosnev rühm, mis annab kliendile muutuva intressiga laenu. Sündikaatlaenuturud on maailmas suuremad kui näiteks firmade obligatsioonilaenuturud.
  Kui Soome tippfirma võtab sündikaatlaenu, siis maksab ta üldjuhul Londoni pankadevahelise laenuprotsendi (libor) baasmäärale lisaks 0,15--0,30%, kuna teised Euroopa firmad maksavad 0,05--0,10% rohkem. Kui arvestada, et Soomes on sündikaatlaenude suurus 50 miljonist kuni viie miljardi margani, siis miljardiliste laenude puhul ulatub vahe miljonitesse. Soomlaste laenutingimused on nüüd soodsamad ka kui rootslastel, kes neid alles hiljuti edestasid.
  Selle aasta sündikaatlaenu puhul maksab näiteks Nokia libori baasmäärale juurde 0,125%, UPM-Kymmene 0,175% ning Imatran Voima ja PT Finland 0,15%.
  Kristian Orssteni sõnul on sündikaatlaenuga saadav raha praegu odavam kui ei kunagi varem ning tänu stabiilsele olukorrale jäävad need tingimused püsima vähemalt aasta lõpuni.
  Turud on aktiivsed, kuna firmad soovivad pikendada laenu tähtaega uute laenudega. Tegemist on refinantseerimisega, kus firma otsib muutuva intressiga laenule madalamat marginaali ja pikemat tähtaega. Tüüpilisel juhul pikendatakse laenutähtaega viielt aastalt seitsmele.
  Soome kasuks räägib väike ja kompaktne turg, kus sündikaatlaenu andja saab raha jagada odavalt kasvõi juba seetõttu, et seal on tema halduskulud minimaalsed, sest turuga tuleb toime paar kogenud töötajat.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Vastukaja: Tartu Kivisild ei ole muumia
Tartu Kivisilla taastamise mõte ei ole suunatud mitte minevikku, vaid tulevikku ning sellega tegelemine on otstarbekas, kirjutab ajaloolane Lauri Vahtre (Isamaa).
Tartu Kivisilla taastamise mõte ei ole suunatud mitte minevikku, vaid tulevikku ning sellega tegelemine on otstarbekas, kirjutab ajaloolane Lauri Vahtre (Isamaa).
Video: Kaarel Kotkas räägib ükssarviku sünnist
Värske ükssarviku asutaja Kaarel Kotkas rääkis alles laupäeval toimunud investor Toomase konverentsil oma eduloo taustast.
Värske ükssarviku asutaja Kaarel Kotkas rääkis alles laupäeval toimunud investor Toomase konverentsil oma eduloo taustast.
Oliver Kruudal ei õnnestunud pankrotimenetlust Iirimaale viia
Tartu ringkonnakohus jättis rahuldamata võlgnikust ärimehe Oliver Kruuda kaebuse tema kohta käiva pankrotimääruse vaidlustamiseks, kohus leidis, et vaatamata Iirimaal viibimisele asub tema põhihuvide kese Eestis.
Tartu ringkonnakohus jättis rahuldamata võlgnikust ärimehe Oliver Kruuda kaebuse tema kohta käiva pankrotimääruse vaidlustamiseks, kohus leidis, et vaatamata Iirimaal viibimisele asub tema põhihuvide kese Eestis.
Eestlased ostlevad aina julgemalt e-poodides
Koroonapandeemia ajal on e-ostude maht hüppeliselt suurenenud, märgib Eesti Pank.
Koroonapandeemia ajal on e-ostude maht hüppeliselt suurenenud, märgib Eesti Pank.