21. september 1997 kell 22:00

Merelaevandus ei leia Hansateega koostööd

Vastab ASi Eesti Merelaevandus juhatuse esimees Felix Tschudi

Enne kui me hakkame rääkima koostöövormidest, tuleb meil põhimõtteliselt paika panna, kas me üldse hakkame koostööd tegema või mitte. Seni püüame kahe firma vahel kontakte hoida, sest minu arvates on koostöö vajalik.

Üleminekuperioodi ajal oli Enn Pant kahe firma tegevjuht, mistõttu pole mingi ime, et peale EMLi huvide kaitse pidi ta hea seisma ka Hansatee eest. Sellises olukorras on mõlemaid osapooli rahuldavaid koostöövorme väga raske leida. Meil oli kokkulepe, et kui koostöö ei õnnestu, naaseb Enn Pant Hansateesse. See, et me ei leidnud koostöövariante, ei tähenda seda, et me ei võiks neid veel leida.

Ma arvan, et taolist olukorda pole tekkinud ning kui meil peakski mingeid probleeme ette tulema, siis aitavad meid juhatusse ja nõukogusse kuuluvad Eesti investorid.

Nende Eesti investorite määramisele andis Enn Pant juulikuus omalt poolt nõusoleku.

Oleme nendega läbirääkimisi pidanud. Siin on võimalikud kolm varianti: osta ise nende osalus, selle ostab keegi teine või jätkab Nordström & Thulin ka edaspidi.

Kuna E-Liinil on paremini minema hakanud, ei usu ma, et rootslased soovivad osalusest loobuda. Ma arvan ka, et palju parem lahendus on teha koostööd.

Meie arvates tuleb enne tankerite soetamist leida garanteeritud kaubavood ning alles seejärel hankida sobiva hinnaga tankerid.

Maailmas on tankerite järele suur nõudmine ja nende hinnad on kõrged. Kuna aga meie arvates on Eesti Merelavanduse üks peamisi tegevusalasid transiitkaubandus, millest moodustavad suure osa Venemaalt pärit naftasaadused, tuleb tankerid lähiajal käiku lasta.

Hetkel kuum