25. september 1997 kell 22:00

Tallinn hakkab ostma rahaturufondide osakuid

Ants Leemetsa sõnul tuleb järgmise aasta aprillis ja oktoobris Nomura pangast võetud laenu tagasi maksta 200 000 krooni ja seda summat tuleb linnal koguda. Lisaks suurendab Tallinna 45 miljoni kroonine lisaeelarve raha kulutamist, ütles Leemets.

«Tähtajaline deposiit ei ole paindlik ega võimalda kohe raha kätte saada,» leidis aselinnapea. «Rahaturufondi osakuid on võimalik igal ajal tagasi müüa ja lühiajaliste paigutuste põhjal on võimalik rohkem teenida.»

Tallinna linnavalitsus on paigutanud katseliselt Hoiupanga rahaturufondi 50 miljonit krooni. Üheksateist päevaga teenis linn sellelt summalt 248 000 krooni intressitulu. Kui sama suur summa oleks deponeeritud Hoiupanka tähtajalise hoiusena, oleks linn saanud 130 000 krooni intressitulu, tõi Leemets võrdluse.

Lisaks on linnavalitsus paigutanud Ühispanga rahaturufondi 20 miljonit krooni, mis on tootnud seitsme päevaga 34 000 krooni, kusjuures raha keskmine tootlus on 8,86 protsenti. Ühispanga kontsernikontol oleks 20 miljonit krooni andnud seitsme päevaga intresse 13 400 krooni, ütles Leemets.

Leemets tunnistas, et rahaturufondi osakute ostmine on suurem risk kui tähtajalise deposiidi hoiustamine, kuid linn on valmis seda riski kandma.

Varem Maapanga juhtkonda kuulunud Ants Leemets tunnistas, et ta ei varja oma sümpaatiat Maapanga vastu, kuid linnaeelarve vahendite paigutamine Maapanka pole tingitud sellest. Leemets väitis, et Maapank on pakkunud linnavalitsusele pidevalt soodsamaid hoiustamistingimusi kui teised kommertspangad.

Leemetsa andmeil kuulub Tallinna linnale 19 tervishoiuasutust, mille kaudu ringleb ligi 700 miljonit krooni. «Hetkel ei tea keegi täpselt, kui palju neil raha on,» ütles Leemets. Seetõttu kavatseb linnavalitsus tema sõnul avada kontsernikonto linna tervishoiuasutustele.

Kontsernikonto loomine ei tähenda Leemetsa sõnul seda, et kelleltki võetakse raha ära. «Kontsernikonto avamine võimaldab lihtsalt paremini raha juhtida ja teenida,» väitis Leemets.

Kontsernikonto avamise pakkumuse teinud pankadest on jäänud sõelale Hansapank, Hoiupank ja Tallinna Pank. Ühispank kui eelmise konkursi võitja konkursis enam ei osale, lisas Leemets.

Hetkel kuum