26. oktoober 1997 kell 22:00

Aktsiaturulised ärevil

- Nädala suursündmus oli kahtlemata 15protsendine langus Tallinna börsil. Musta neljapäeva taga on selgelt aimatavad kolme suure -- Hansa-, Ühis- ja Hoiupanga siluetid.

«Viimastel nädalatel valitsenud pinged rahaturul on oma iseloomult ajutised ning tulenesid eelkõige suuremate pankade teatud möödalaskmistest likviidsuse planeerimisel,» seisab Eesti Panga avalduses.

Diplomaatilist ümbernurgajuttu kõrvale jättes ütles Eesti Pank, et Hannes Tamjärv Hansapanga nõukogu esimehena, Olari Taal Hoiupanga juhatuse esimehena ja Ain Hanschmidt Ühispanga presidendina pole suutnud oma tööga hakkama saada. Eduga harjunud esipankurid jäid jänni, kui rahandusturul hakkasid puhuma külmemad iilid. Õigupoolest olekski neid täpsem nimetada nädala suurimateks mittetegijateks. Kõige hämmastavam asja juures on see, et likviidsuse tagamine ei ole pankadele mingi abitootmine, mis oleks võinud neile äkki nurga tagant nuiaga pähe lajatada. Rahavooge juhtida on nende igapäevatöö, kõik pangas on rahaga seotud.

Kui kommertspankade juhid olid neljapäeval keskpanga vaibal käies tukast sugeda saanud, meenusid neile kohe sellised mõisted nagu panga enesekontroll ja konservatiivsed tavad, mis omavahelises turuvõitluses olid juba täiesti ununenud.

Mõistagi ei ole veatu ka Eesti Pank ise. Lähitulevikus ette võetavad meetmed (näiteks pankadele kuuluvate mittepangandusettevõtete tulemuste arvestamine pankadele seatud normatiivide arvestuses) oleks ta võinud lähiminevikuski ette võtta.

Hetkel kuum