23. november 1997 kell 22:00

Milliseid probleeme toob ettevõtetele börsilangus?

Meie ise ei ole börsil mängimise libedale teele läinud. Me arvame nii, et kes on arukalt teinud ja ikkagi pikemaajaliselt investeerinud ja ei ole spekulant, siis nendega ei olegi asi väga hull. Praegu on järjekordne äärmus börsil. Vahepeal oli üks äärmus ja nüüd on teine äärmus. Kes on pikemaajalist plaani pidanud, sellega ei juhtu hullu midagi. Aga vennad, kes üritasid spekuleerida turul -- noh, eks see üks miljard ikka kuskilt pidi tulema, mis on kaotatud.

Eks see on risk ja paljud olid võib-olla lihtsalt eufoorias -- vaatasid, et kõik läheb kogu aeg ülesmäge. Aga elus ei saa kunagi olla nii, et üks asi läheb kogu aeg ainult ülesmäge. Nüüd on see hetk käes, kus ta on allapoole tulnud. Aga ma ei näe ka siin midagi väga hullu. See on normaalne protsess looduses, et lastakse õhk jälle välja. Tühi asi läheb välja, tõsine asi jääb järgi ja on jälle asi korras.

Paari kuu jooksul võib mingi pankrotilaine võimalik olla. Neil, kes on oma võimalusi üle hinnanud ja riskifaktorit alahinnanud, võib ebameeldivusi küll olla.

Need, kes on aktsiatesse investeerinud, on kõvasti kaotanud. Küsimus on selles, mis raha nad sinna investeerisid. Kui nad investeerisid kasumi, siis ei ole asi nii halb, aga kui nad on käibevahendid investeerinud, on asi täiesti halb.

Ettevõtete tulemustele, kes ei ole börsil mänginud, ei ole börsikrahh praegu mingit mõju avaldanud. Ei käivetes ega kasumis ei ole mingeid märke märgata.

Probleemid võivad tekkida kinnisvara arendusprojektidel. Üldisel arendustegevusel. Ettevõtetele, mis on valmis ja töötavad, ei ole see mõju nii tugev kui ettevõtetel, kes on planeerinud ja võib olla teinud ka pikemaajalisi investeeringuid tulevikku.

Pankrotilaine tõenäoliselt tuleb. Nagu Äripäevgi kirjutas, et kui keegi oli pannud oma korteri ja vara, või kui keegi on pannud ka firma vara panti, siis seda tal lihtsalt ei ole nüüd. Väga optimistlikke lahendusi siiski ei tasu oodata. Optimism on põhjendatud sel juhul kui langus oleks kestnud nädal või kaks. Aga praegune madalseis ei saa olla vähem kui paar kuud veel.

Hetkel kuum