29. jaanuar 1998 kell 22:00

Nafta tulevik ebaselge

Toornafta hind langes möödunud nädala lõpul alla 15 dollari barrel, mis on madalaim hind alates 1994. aasta aprillist, mil see langes korraks koguni alla 13 dollari. Aastavahetusel alanud kiire hinnalangus jätkus möödunud nädala lõpuni ning uus verstapost (15 USD/barrel) läbiti pärast analüütikute prognoosi, et ÜRO suurendab Iraagi kvooti nn nafta-toidu-vastu lepingu raames 50% võrra, 3 mln dollarini. Samas alandab nõudlust nafta järele Kagu-Aasia finantskriis. Oxfordis paikneva energeetika uuringute instituudi hinnangul ületab päevane toornafta pakkumine nõudluse umbes 500--800 tuhande barreli võrra. Kui Iraagil lubatakse eksporti suurendada 50% võrra, suureneb liigpakkumine veel 400 000 barreli võrra ööpäevas.

Nafta hind, mille langus kulmineerus nädalavahetusel, võttis sel nädalal uue suuna pärast pingete süvenemist USA ja Iraagi vahel. Toornafta hind rahvusvahelisel naftabörsil Londonis tõusis kolmapäeval taas üle taseme 16 USD barrel. Tundub siiski, et tõusu ei jätku kauaks. Niipea kui USA ja Iraagi vaheline konflikt saab kas või ajutise lahenduse, jätkab hind langemist. Kolmapäeval avaldatud Ameerika naftainstituudi andmetest nähtub, et möödunud nädala jooksul kasvasid toornafta varud kolme miljoni barreli võrra peaaegu 32 mln barrelini möödunud aasta tasemest kõrgemal.

Nafta hinna edasisel kujunemisel on kolm stsenaariumi. Kui Iraak naftat sel aastal enam mingil põhjusel ei ekspordi, tõuseb hind möödunud aasta tasemele, s.o 18--21 USDni. Kui Iraagi ekspordikvoot jääb endiseks, võib hind jääda praegusele tasemele või veidi langeda. Kui Iraak ja ÜRO lepivad kokku uue, 3 mln dollari suuruse või suurema ekspordimahu (nagu vihjasid eilsed uudised), langeb nafta hind oluliselt ja keegi ei oska öelda, kui madalale.

Hetkel kuum