19. veebruar 1998 kell 22:00

Rootsi ärieliit kohtus

Rootsi äriliidrid on kutsutud tunnistajapinki sel nädalal Stockholmi ringkonnakohtus Nordbankeni vastu algatatud tsiviilasjas, kus pangalt nõutakse 6 mld krooni kahjutasu.

Tunnistusi annavad S-E-Bankeni tegevdirektor Lars Thunell, Nordbankeni juhatuse esimees Jacob Palmstierna, NCC juhatuse esimees Bernt Magnusson jt Rootsi suurettevõtete juhid, võimaldades pilguheitu ärielu telgitagustesse.

Ärimees Erik Penseri tsiviilhagi, mis on Rootsi kohtupraktikas üks suuremaid, võib vaadelda kui Rootsi 90. aastate finantskriisi lõppvaatust. Tüli keskmes on keemiakompanii Nobel, mis oli tol ajal valdusfirma Yggdrasil ja veel kolme firma kaudu Penseri kontrolli all.

Kui Penseri firmad rahalistesse raskustesse sattusid, müüs ta need kreeditoride survel ühe krooni eest Nordbankenile, mis kustutas 3,6 mld kroonise võla. Hiljem müüs pank Nobeli 9 mld krooni eest edasi.

Penser väidab, et oli sunnitud müüma firmad allpool tegelikku väärtust ja nõuab nüüd pangalt 6 mld krooni hüvitust, mis koos intressidega on juba 8,2 mld krooni. DI

Hetkel kuum