16. aprill 1998 kell 22:00

Hansa Liising andis suurima kasumi

Hansapanga Grupi emaettevõte Hansapank teenis selle aasta esimese kvartaliga 132 miljonit krooni kasumit, märtsis teenitud 124 miljonist kroonist oli 97 miljonit erakorraline kasum, mis saadi dividendidena Hansa Liisingult. Dividendidest saadud erakorraline kasum ei kajastu esimese kvartali konsolideeritud bilansis, sest see on juba arvestatud eelmise aasta konsolideeritud bilanssi. Seega oli Hansapanga poolt konsolideeritud kasumisse läinud osa 35 miljonit krooni.

Suurima osa Hansapanga Grupi konsolideeritud kasumist andis Hansa Liising ligi 45 miljoni krooniga.

Hansapanga ökonomist Mart Tõevere ütles, et tulemus oli igati hea. «Nii kvartalitulemus koos erakorralise tuluga kui ka ilma erakorralise tuluta oli normaalne tulemus,» sõnas Tõevere.

Ka Hoiupanga turgude asedirektor Ago Lauri ütles BNSile, et Hansapanga Grupi kvartalitulemused on head, mida kinnitab eelkõige panga suurenenud laenuprovisjonide maht. Hansapank suurendas esimeses kvartalis erakorralise kuluna ka üldprovisjonide mahtu 40 miljoni krooni võrra.

Lauri juhtis tähelepanu ka Hansapanga raamatupidamislikule meetodile, mille kohaselt kantakse potentsiaalne tulumaksu summa võõrvahendite all ka kasumiaruandest läbi. Ühispangaga raamatupidamise järgi oleks Hansapanga tulemus võinud olla 26% võrra suurem. Lauri sõnul ei ole Hansapanga Grupi tulem samal põhjusel võrreldav ka eelmise aasta sama perioodiga.

Hansapank Eesti president Indrek Neivelt ütles, et esimene kvartal pole ühelgi aastal väga hea olnud. «Tulemus on normaalne,» nentis ta. Mullu esimeses kvartalis sai Hansapank Neivelti sõnul erakorralist tulu ka Hoiupanga aktsiate müügist.

Hansapank on seadnud omale eesmärgiks säilitada omakapitali tootlust 30 protsendi piiril. Tõevere sõnul pole põhjust ühtegi eesmärki ega prognoosi muutma hakata. «Me arvame, et suudame seda säilitada,» rääkis Tõevere.

Hoiupanga juhatuse esimees Aare Kilp kinnitas, et märtsikuu tulemus oli Hansapangal hea. «Arvestades esimese kahe kuu madalseisu, on Hansapanga märtsikasum 27 mln krooni päris hästi teenitud,» nentis Kilp. Ta lisas, et esimese kvartali puhas intressitulu ligi 88 miljonit krooni on väike. «Hoiupank teenis esimeses kvartalis 122 miljonit krooni intressitulu,» sõnas ta. Kilp lisas, et varasematel aegadel oli kahe panga puhas intressitulu enam-vähem võrdne.

Esimeses kvartalis võttis Hansapank kaks allutatud laenu kogusummas 27,5 miljonit krooni. Laenud kuuluvad omavahendite hulka ning Tõevere sõnul tugevdavad kapitaliseeritust. Laenud saadi Hoiupangalt ja EBRD-lt.

HF Kapitali analüütiku Mairi Siili hinnangul peaks Hansapanga aktsia hind täna tõusma. «Seda on küll suhteliselt raske öelda, kuid ma usun, et hind pigem tõuseb, kui langeb, sest Hansapanga kasum on esmapilgul hea,» sõnas ta.

Hetkel kuum