22. aprill 1998 kell 22:00

Spekulandid mängi- vad intressi tõusule

Teisipäeval alguse saanud kumu intressimäärade võimaliku tõstmise kohta Saksamaa liidupanga poolt hoogustus eile veelgi. Õli valas tulle Itaalia keskpank, kes langetas diskontomäära 50 baaspunkti võrra 5,5 protsendini, mis on Itaalia madalaim intress viimase 26 aasta jooksul. Lombardimäär langes 6,5 protsendini. Siiski jääb erinevus Saksamaa ning tulevase Euroopa rahaliidu mõnede liikmesriikide (peale Itaalia veel Hispaania ja Iirimaa) intresside erinevus küllaltki suureks. Analüütikute hinnangul peaksid rahaliiduga liituvate riikide intressid tõusma-langema 4,0 protsendini vahetult enne rahaliidu käivitamist.

Et turud on veendunud Saksamaa repomäära tõusus, näitab see, et Euromarga kolme kuu tulevikulepingutega kaubeldakse umbes 3,7 protsendi tasemel. Dollari kurss Saksa marga suhtes langes intressi tõusu peale mängivate spekulantide positsioonivõtmiste tulemusena 1,7815 DEMini (14,252 kroonini), mispeale liidupanga nõukogu liige Klaus-Dieter Kuehbacher ja Buba asepresident Johann Wilhelm Gaddum olid sunnitud pressile teatama, et liidupanga nägemuse kohaselt intresside tõstmise vajadust ei ole. Kuehbacher lisas veel, et Buba ei ole huvitatud dollari kursi langusest marga suhtes. Dollar tõusis seejärel taas ning liikus pärastlõunastel turgudel kursivahemikus 1,79-1,795 DEMi.

Dollar langes eile ka jeeni suhtes pärast Jaapani aserahandusministri Eisuke Sakakibara vihjeid Jaapani Panga võimaliku interventsiooni kohta, meenutades turuosalistele, et keskpanga valuutavarud ulatuvad 200 mld dollarini.

Hetkel kuum