26. aprill 1998 kell 22:00

Vene aktsiaturg elavnes

Läti aktsiad liikusid reedel pisut üles, kuid maaklerite sõnul polnud tegu Kirijenko kohalemääramise mõjuga ning kauplemiskäive püsiski väga madalal. Vene probleem on endiselt lahendamata ning suurenev stabiilsus tähendab lätlastele vaid seda, et asjad loodetavasti halvemaks ei lähe. Mõlemad Läti pangad kerkisid santiimi võrra, Balta seevastu näitas tagasihoidliku käibe juures tugevat hinnatõusu tänu headele esimese kvartali tulemustele ning teatele makstava dividendi kohta.

Leedu börsi põhinimekirjas oli reedel küll omajagu aktiivsust, sest pangad püsisid endiselt investorite huviorbiidis, kuid hinnad liikusid allapoole. Ka Roki?kise tõus peatus ning õhtuks kaotas juustutehas 0,77% neljapäevasest sulgemishinnast. Samal ajal tõmbas enesele tähelepanu Leedu Energia, mis ligi 50 santiimi tõusis, sulgudes 4,9 litil. Energia oli ühtlasi ka börsisüsteemi aktiivseim.

Kirijenko määramisega peaministriks sai kriis Vene aktsiaturul ümber. Turu käive küündis taas tavapärastele tasemetele, kuid hinnatõus oli suhteliselt tagasihoidlik ning õhtul toimus isegi väike langus. Ilmselt olid nädalasisesed spekulatsioonid turu hindu juba sobivalt kohendanud. Sündmus ise ju ühtki probleemi ei lahenda. Nõnda ootabki turg nüüd valitsuse uut koosseisu, mis peaks põhiliselt teada olema järgmise nädala lõpuks. Seejärel liigutakse taas normaalsetes rööbastes.

USA turud on ilmselt korrektsiooniks küpsed. Vähemalt on selline enamiku analüütikute arvamus. Viimastel päevadel on juhtaktsiad küll indekseid üles vedanud, kuid laiem turg hoopis langenud. Neljapäeval näitasid indeksid langustendentsi. Suurte seas oli küll tõusjaid -- Disney ja Procter&Gamble --, kuid Microsoft vedas turgu alla, hirmutades investoreid aasta teise poole tulemuste võimaliku nõrkusega. Seega ei olnud I kvartali headel numbritel piisavalt mõju tõusutrendi hoidmiseks.

Hetkel kuum