3. mai 1998 kell 22:00

USA aktsiad taas tugevamad

Ehkki finantssektor näitas neljapäevasel Riia börsil oma tugevust ning Unibanka ja Balta tõusid pisut, oli üldine meeleolu vilets ning RICI liikus üle protsendi allapoole. Maaklerid süüdistasid selles valitsuse suutmatust lahendada Vene probleeme ning tagada erastamise tempo püsimine. Suurematest firmadest kaotas enam Riia laevaremonditehas, mille kahjum suurenes veelgi. Negatiivsete meeleolude püsimine võib tähendada languse jätkumist algaval nädalal vahepeal juba stabiliseerunud turul.

Leedu keskpank teatas, et lükkab Vilniuse panga taotluse otsustamise edasi. Samal ajal on pangad ise jõudnud läbirääkimiste laua taha. Lõplik tehing saab aga toimuda, kui üldse, lähikuudel. Hermis liikus uudise ootuses üles, kuna Vilniuse pangaga kaubeldi üsna passiivselt. Ka Roki?kise langus peatus.

Eesseisev pikk nädalavahetus muutis kauplemise Vene aktsiaturul üsna passiivseks. Õhtupoolikul laekus aga uudiseid, sealhulgas T?ubaisi määramisest ÜES juhiks ning uue valitsuse kooseisust. See elavdas kauplemist ning viis hinnad turu sulgemise hetkeks üle 2 protsendi üles. Maaklerid on aga globaalsete turgude suhteliselt nõrga liikumise taustal skeptiliselt meelestatud ka Vene aktsiate väljavaadete suhtes lähemas perspektiivis.

USA investorite hulgas püsib siiski veel usk turu tugevusse. Seetõttu toimib taktika languste pealt osta, mis kolmapäeval aktsiaturud taas üles viis. Hirm võimaliku intressitõusu ees näis kaduvat, eriti pärast teadet uute elumajade müügi madalseisust, mis inflatsiooni nõrgenemisele viitab. Põhiline ostuhuvi suundus suuraktsiate poole, kuid suurima tõusu tegid siiski volatiilsed tehnoloogiaaktsiad Nasdaqil. Juba teisipäeval pärast Amazon. com'i tugevat kvartalikasumit taasalanud internetiaktsiate tõus jätkus endise hooga. Netscape oligi Nasdaqi aktiivseimalt kaubeldud aktsia. Ka Russel 2000 indeksi väikeaktsiad näitasid ebatavaliselt head minekut.

Hetkel kuum