6. mai 1998 kell 22:00

Milline on farmaatsia-tehase perspektiiv?

Mul ei ole rohkem infot, kui on ajakir-jandusest läbi käinud. Kui see osutub tõeks, et toodangule on kehtestatud kõrgem tollimaks, siis mõjub see farmaatsiatehase konkurentsivõimele negatiivselt.

Vaadates aga seda lakoonilist teadet, mis nad saatsid esimese kvartali kohta, on siit midagi väga raske välja lugeda.

Eelmise aasta esimeses kvartalis tegi farmaatsiatehas 40% oma aastakasumist. Ma ei tea, kas siit on õige järeldusi teha. Ilmselt mitte, aga see siiski näitab, et esimene kvartal ei ole neil üldjuhul kehv kvartal olnud.

Raske hinnata. Usun, et Tallinna farmaatsiatehas on väga sõltuv Vene turust ja ettevõtte tulevik on seotud Vene turul toimuvaga. Eesti turg liigub kvaliteetsemate ja uuemate ravimite suunas. Praeguse valiku juures farmaatsiatehasel Eesti turul suurt perspektiivi ei ole. Ettevõtte tulevik sõltub sellest, missugused on ekspordivõimalused Venemaale ja Ukrainasse.

Kahtlen natukene, kas selline võimalus võib kõne alla tulla, et farmaatsiatehas hakkab tulevikus oma toodangut läände eksportima.

Farmaatsiasektor on selline seksikas asi. Kui üks USA firma teatas börsile, et on leiutanud vähivastase ravimi, tõusis aktsia hind 300%. Suhtumine Tallinna farmaatsiatehase aktsiasse muutus, kui selgus negatiivseid fakte. Perspektiiv on selline, et aktsia hinnal on langemisruum veel päris suur.

Arvan, et võtab aega, kuni investorite usaldus taastub. Hetkel on investorid kaotanud usalduse aktsia vastu ja viimased avalikustatud tulemused näitavad, et õigustatult.

Investorite suhtumist ei aita parandada ka see, et ettevõtte juhid ei taha isegi selgitada, millest on kehvad tulemused tingitud.

Tehas peaks ennast ümber profileerima maailmaturule, kuhu kuuluks nii lääs kui ida. Praegu on aga tema jalad ja käed seotud, sest tehase tehnoloogia ei ole ikkagi veel sellisel tasemel, et ta suudaks kõiki lääne turu tingimusi täita. See tähendab, et praegu on sundseis

Praktiliselt kõik oleneb tehase juhtkonnast, mitte aktsionärist. Mina isiklikult soovitan juhtkonnal rohkem raha kulutada selle peale, et pöörduda läände. Sellisel juhul on alati tagatud turg idas. Mida kiiremini trügib farmaatsiatehas läände, seda rohkem jõutakse müüa ka itta. Venemaaga peab alati arvestama ka seda, et kui nad pääsevad oma tööstusega kuidagi jalule, siis on Venemaa esimene, kes hakkab protektsioneerima oma tehaseid ja kaupu. Siis seisavad farmaatsiatehasel ees veel täiendavad raskused.

Ise ma olen suurema osa farmaatsiatehase aktsiaid ära müünud, aga mitte kõik.

Hetkel kuum