17. mai 1998 kell 22:00

Trumpas ETFC üle

Viimane aeg näitab ikka ja jälle, et kui keegi kellelegi ühinemist pakub, ei pruugi asi teps mitte alati seda rada pidi minna. Tallinna Panga ja ehitusfirmade näitel on Eesti ettevõtetel juba piisavalt kogemust, et esimese pakkuja asemele ilmub kusagilt hoopis kavalam ja ehk paremgi kosilane.

Esmalt tegi ETFC Grupi suuromanik Epeks Viru Ranna aktsionäridele pakkumise müüa oma aktsiaid.

ETFC-le kuuluva Kalevi juhtimise kogemusega Märt Vooglaid tegi vastukäigu ja Viru Ranna nõukogu otsustas hoopis suurendada oma aktsiakapitali viiendiku võrra suunatud emissiooniga Saaremaa kalatöötleja ASi Läätsa suuromaniku Märt Vooglaiu kontrollitavatele firmadele.

Vooglaiu samm demonstreerib väga tugevat läbilööki. Võttis ta ju praktiliselt üle 40% ühest börsiettevõttest. Märt Vooglaidu iseloomustataksegi kui eelkõige tugeva läbilöögivõimega investorit ja omanikku.

Viru Ranna minek Vooglaiu kontrolli alla on kasulik ka kalafirmale -- areng oli praktiliselt seisma jäänud. Oli vaja mingit hüpet ja värsket verd. Vooglaid lubab Viru Rannast teha Läänemere idakalda suurima ja efektiivseima kalatööstuse.

Teisalt on Vooglaiu jõuline tulek ka teatud mõttes loomulik protsess. Muutused on toimumas näiteks Eesti Energias, käivad nüüd ka Viru Rannas, mõningaid märke on ka ETFC Grupis. Tõenäoline, et varsti toimub kogu Eesti ettevõtluses lõplik endise korporatiivse generatsiooni vahetumine loogilise generatsiooni vastu.

Hetkel kuum