• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti tooteid ootab tollivaba pääs Poolasse

  Jõustumise korral pääsevad Eesti tööstustooted Poola turule tollivabalt, ütles Eesti Vabariigi Poola suursaatkonna nõunik Heiti Mäemees. Tema sõnul kirjutatakse vabakaubanduslepingule tõenäoliselt alla juunis Poola presidendi Eesti visiidi ajal.
  Vuugitäidet tootva ASi Makroflex tehniline direktor Raivo Raba ütles, et vabakaubanduslepingut on oodatud kaua aega. «Maksame oma toote pealt praegu Poolasse eksportides 9 protsenti tollimaksu,» seletas Raba.
  Raba andmeil eksportis Makroflex eelmisel aastal Poolasse toodangut umbes 60 miljoni krooni eest, mis moodustab veidi üle neljandiku ettevõtte kogukäibest. «Meie arvestuste kohaselt on meie käes ligi 30 protsenti Poola vuugitäiteturust,» tunneb Raba uhkust.
  Makroflex on Poolasse vuugitäidet eksportinud alates 1991. aastast.
  Eesti suurima Poola eksportööri, ASi Repo Vabrikud turundusdirektori Priit Kuusmiku sõnul võimaldab imporditollide kaotamine tõsta toodangu väljamüügihinda. «Müüme praegu puitlaastplaate vahendajate kaudu, kes tasuvad tollimaksu,» täpsustas Kuusmik.
  Repo Vabrikud ekspordib ligi poole puitlaastplaadi toodangust Poola. Eelmisel aastal müüdi Poolasse toodangut 76 miljoni krooni eest, mis moodustab 24,4 protsenti ettevõtte kogukäibest.
  Norma turundusdirektori Peep Siimoni sõnul kasutavad nad Poolasse turvavööde müümisel vahendusfirmat ning seetõttu tolli ei maksa. «Imporditollide kaotamine teeb skeemi lihtsamaks,» märkis Siimon.
  Norma tarnib turvavöösid Poola koostetehasele FSO-Daewoo ja sügisest hakkab eksportima turvavöösid Opeli Poola koostetehasele.
  Eesti-Poola kaubavahetuse käive oli eelmisel aastal pisut üle ühe miljardi krooni. Poola impordib Eestisse peamiselt keemiatooteid, masinaid ja mehaanilisi seadmeid, samuti WC-paberit, toiduaineid.
  Mullu oli Poola Eesti ekspordipartnerite hulgas 16. kohal ja impordipartnerite seas 17. kohal.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Valitsus võttis vastu eelnõu, kuhu on riigifirma arust sisse kirjutatud huvide konflikt
Valitsus kiitis heaks ehitusseadustiku ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu, mille järgi saab riik ise meretuuleparkide ja kalakasvatuste hoonestuslubasid algatada ja läbi viia ning seejärel panna enampakkumisele.
Valitsus kiitis heaks ehitusseadustiku ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu, mille järgi saab riik ise meretuuleparkide ja kalakasvatuste hoonestuslubasid algatada ja läbi viia ning seejärel panna enampakkumisele.