2. juuni 1998 kell 22:00

Uus põlvkond 22% kallim

Alates tänasest on arvutihinnaindeks konfiguratsiooni jälle uuendanud. Nagu eelmine kord juba jutuks oli, tuleb Pentium II peale üle minna, sest osa välismaiseid tootjaid on Pentiumi MMX-protsessoriga arvutid juba minevikuks kuulutanud.

Kas peab siis juba kontorisse vanametalliauto kutsuma? Tundub, et päris nii see veel pole. Nagu kinnitab Peeter Marvet tänases ostja meelespeas, võib tavalise kontoritöö puhul Pentium II arvutit tõsiselt vaja minna vaid siis, kui tuleb täiesti uus tarkvara näiteks kolmemõõtmelise töökeskkonna jaoks.

Kuidas siis tootjad ise põhjendavad Penium II müüki ja vajalikkust kõigile?

Pidevalt uueneva tehnoloogiaga arvutimaailmas on seletus lihtne: mida viletsama arvuti te alguses ostate, seda kiiremini tuleb see tulevikus välja vahetada ja lõpptulemusena on kulutused suuremad. Seega üle 20 protsendi kallima uue põlvkonna peale üleminekul tuleb arvestada, kas see 20 protsenti tagab uuele arvutile vanast MMXist ka pikema kasutusea.

Või oodata hoopis Inteli uut Celeroni?

Ka see on võimalus saada endale odavamalt tulevikuvõimalustega arvuti, kuigi Eestis kohe-kohe müügile tulevad Celeronid ähvardavad oma kasinamate võimalustega kuhugi kõige kiiremate MMXide jõudlusklassi sattuda. Celeron on Pentium II arhitektuuriga protsessor, mille vahemälu on vähendatud 32 kilobaidini ja teise taseme vahemälu poodub hoopis. See tähendab, et protsessor pöördub vahemälu poole väga tihti ja töökiirus loomulikult kannatab selle all.

Aasta lõpuks ennustatakse Celeroni protsessoritega arvutite hinnalangust alla 900 USA dollari, siis peaks tõesti MMXid minevik olema ja uue põlvkonna peale üleminek kohe ostuhetkel majanduslikult põhjendatud.

Arvutihinnaindeksis muutunud kõvaketta suurus on samuti sõltuvuses osade tootjate üleminekust uutele mahtudele. Pärast jaanipäeva on jälle muutusi oodata: lubatud on Windows 98 operatsioonisüsteemi väljatulekut ja loomulikult on paljud arvutitootjad lubanud oma uusi arvuteid müües seda tarkvara kaasa anda. Ehk tuleb siis ka mälumaht üle vaadata ja 64 MB peale minna.

Hetkel kuum