Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kõrgepalgalised maksku rohkem

  Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Siiri Oviir ütles eile pressikonverentsil, et astmelise tulumaksu kehtestamine on Eestile Euroopa Liiduga ühinemisel möödapääsmatu. Praegu Eestis kehtiv proportsionaalne tulumaksusüsteem iseloomustab tema sõnul mahajäänud maid, nagu Omaan, Uruguay ja Boliivia.
  Ühtne 26 protsendi suurune üksikisiku tulumaksumäär kahandab Keskerakonna meelest väikese sissetulekuga inimeste toimetulekuvõimet.
  Siiri Oviir keeldus avalikustamast oma sissetuleku suurust ja seda, kui palju ta väljapakutava maksusüsteemi kohaselt hakkaks tulumaksu tasuma. «Võite kindlad olla, et hakkan maksma senisest rohkem,» kinnitas Oviir.
  Keskerakonna andmetel väheneks uue maksusüsteemi rakendumisel 42 protsendi maksumaksjate maksukoormus, 27 protsendi maksukoormus kasvaks ja 31 protsendil jääks samaks.
  Kui riigikogu kiidab Keskerakonna eelnõu heaks, rakendab riik alates 2000. aastast üksikisiku tulu maksustamisel nelja maksumäära. Esimene 1200 krooni kuus ehk 14 400 krooni aastas oleks tulumaksuvaba. Järgnev 35 600 krooni aastas maksustataks 15protsendilise maksumääraga, vahemik 85 600 kroonini aastas 25 protsendiga, kuni 485 600 kroonine sissetulek 29 protsendiga ja üle 485 600 kroonine aastasissetulek 33 protsendi suuruse tulumaksuga.
  Sotsiaaltoetusi võiks eelnõust tulenevalt vähendada 1997. aasta 500 miljonilt kroonilt 200 miljoni kroonini aastas.
  Heiki Kranich Reformierakonnast kavatseb astmelisele tulumaksule vastu seista, sest tema arvates soosib Keskerakonna pakutud maksusüsteem maksupettusi ja on ebaselge.
  Ettevõtjad suhtuvad astmelise tulumaksu kehtestamisse suure ettevaatusega. EVEA tegevdirektor Ain Noormets ütles, et tulumaksu vähendamine on populistlik ettevõtmine madalapalgaliste valijate häälte nimel. Tema sõnul vähenevad selle tagajärjel riigi sissetulekud. Noormets avaldas kartust, et maksukoormuse näilise vähendamise taga võib olla tegelikult varjatud maksude tõstmine. «Praegu näib Keskerakond kadedate klubina, kes ihub hammast kõrgepalgalistele,» ütles ta.
  Arvutifirma Pennu CT nõukogu esimees Alo Koop sõnas, et ta ei poolda astmelist tulumaksu, sest riik pole seni suutnud selgelt näidata, kuidas kogutud raha kasutatakse. «Astmeline tulumaks õigustab ennast arenenud maksusüsteemiga väljakujunenud demokraatiaga riikides, aga mitte Eesti vohavas varakapitalismis,» väitis ta.
  Eelnõu tuleb arutusele septembris pärast riigikogu suvepuhkust.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Euro langes dollari suhtes 20 aasta madalaimale tasemele
Süvenenud hirmud euroala majanduslanguse pärast kukutasid euro ja dollari suhte kahe tunni jooksul protsendi võrra, 1,03 peale. Viimati oli euro dollari suhtes nii madalal aastal 2002.
Süvenenud hirmud euroala majanduslanguse pärast kukutasid euro ja dollari suhte kahe tunni jooksul protsendi võrra, 1,03 peale. Viimati oli euro dollari suhtes nii madalal aastal 2002.
Kasvuekspert: lühiajaline mõnu tekitab halbu harjumusi
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Europol vahistas üle 130 lastega kaubitseja
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.
Järjekordne krüptofirma seisatas raha väljamaksed
Singapuri krüptofirma Vauld peatas väljamaksed oma platvormil ja palkas nõuandjad hindama oma tulevikuväljavaateid restruktureerimisest teiste firmadega liitumiseni.
Singapuri krüptofirma Vauld peatas väljamaksed oma platvormil ja palkas nõuandjad hindama oma tulevikuväljavaateid restruktureerimisest teiste firmadega liitumiseni.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.