16. juuni 1998 kell 22:00

Kõrgepalgalised maksku rohkem

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Siiri Oviir ütles eile pressikonverentsil, et astmelise tulumaksu kehtestamine on Eestile Euroopa Liiduga ühinemisel möödapääsmatu. Praegu Eestis kehtiv proportsionaalne tulumaksusüsteem iseloomustab tema sõnul mahajäänud maid, nagu Omaan, Uruguay ja Boliivia.

Ühtne 26 protsendi suurune üksikisiku tulumaksumäär kahandab Keskerakonna meelest väikese sissetulekuga inimeste toimetulekuvõimet.

Siiri Oviir keeldus avalikustamast oma sissetuleku suurust ja seda, kui palju ta väljapakutava maksusüsteemi kohaselt hakkaks tulumaksu tasuma. «Võite kindlad olla, et hakkan maksma senisest rohkem,» kinnitas Oviir.

Keskerakonna andmetel väheneks uue maksusüsteemi rakendumisel 42 protsendi maksumaksjate maksukoormus, 27 protsendi maksukoormus kasvaks ja 31 protsendil jääks samaks.

Kui riigikogu kiidab Keskerakonna eelnõu heaks, rakendab riik alates 2000. aastast üksikisiku tulu maksustamisel nelja maksumäära. Esimene 1200 krooni kuus ehk 14 400 krooni aastas oleks tulumaksuvaba. Järgnev 35 600 krooni aastas maksustataks 15protsendilise maksumääraga, vahemik 85 600 kroonini aastas 25 protsendiga, kuni 485 600 kroonine sissetulek 29 protsendiga ja üle 485 600 kroonine aastasissetulek 33 protsendi suuruse tulumaksuga.

Sotsiaaltoetusi võiks eelnõust tulenevalt vähendada 1997. aasta 500 miljonilt kroonilt 200 miljoni kroonini aastas.

Heiki Kranich Reformierakonnast kavatseb astmelisele tulumaksule vastu seista, sest tema arvates soosib Keskerakonna pakutud maksusüsteem maksupettusi ja on ebaselge.

Ettevõtjad suhtuvad astmelise tulumaksu kehtestamisse suure ettevaatusega. EVEA tegevdirektor Ain Noormets ütles, et tulumaksu vähendamine on populistlik ettevõtmine madalapalgaliste valijate häälte nimel. Tema sõnul vähenevad selle tagajärjel riigi sissetulekud. Noormets avaldas kartust, et maksukoormuse näilise vähendamise taga võib olla tegelikult varjatud maksude tõstmine. «Praegu näib Keskerakond kadedate klubina, kes ihub hammast kõrgepalgalistele,» ütles ta.

Arvutifirma Pennu CT nõukogu esimees Alo Koop sõnas, et ta ei poolda astmelist tulumaksu, sest riik pole seni suutnud selgelt näidata, kuidas kogutud raha kasutatakse. «Astmeline tulumaks õigustab ennast arenenud maksusüsteemiga väljakujunenud demokraatiaga riikides, aga mitte Eesti vohavas varakapitalismis,» väitis ta.

Eelnõu tuleb arutusele septembris pärast riigikogu suvepuhkust.

Hetkel kuum