9. juuli 1998 kell 22:00

Rakvere lihakombinaadi väärtus tõusis kuus korda

Epeks ja Talinvest müüvad kahepeale Soome suurimale lihatööstusele, HK Ruokatalole 80% Rakvere lihakombinaadist ehk 30 miljonit aktsiat. Müügihind on kolmapäeval sõlmitud eellepingu järgi ligi 500 miljonit krooni.

1995. aasta sügisel, kui R-Lihatööstus erastamise kaudu omandas 70% Rakvere lihakombinaadi aktsiatest, pidi ta ettevõtte eest rahas maksma 72,6 miljonit krooni ehk 2,75 krooni aktsia eest. Nüüd müües teenisid omanikud ühe aktsia pealt ligi 14 krooni. Lihakombinaadi aktsia hind börsil oli juuni lõpus 6,8 krooni.

Investeerimisgrupp Talinvest omab Rakvere lihakombinaadist umbes 35% ja AS Epeks 45%. Ülejäänud 20 protsenti lihatööstuse aktsiatest kuulub 1500 väikeaktsionärile.

Kokkuleppe järgi maksab HK Ruokatalo 500 miljonist kroonist 370 miljonit rahas. Umbes 130 miljoni krooni väärtuses tahab ta sügisel korraldada suunatud aktsiaemissiooni Epeksile, kes sel teel omandab 7 protsenti Soome lihatööstusest.

Talinvesti nõukogu esimehe Jaak Roosipuu sõnul on soomlaste pakutud hind selge märk sellest, et börsilanguses on ettevõtete hind laskunud kohati isegi mitu korda allapoole tegelikust väärtusest. «See tehing on julgustav märk järgmistele välisinvestoritele. Ettevõtete seis ei ole nii halb, nagu näitab börs,» lausus Roosipuu.

ASi Rakvere Lihakombinaat nõukogu esimees ja Epeksi juhataja Toomas Kõuhkna ei öelnud, mida kavatsetakse teha lihakombinaadi müügist saadud rahaga. Toiduainekontserniga ETFC seotud allika andmetel suunatakse sellest enamik Epeksile kuuluva toiduainetekontserni ETFC Grupi Ukraina-projektide käivitamisse.

Jaak Roosipuu sõnul on Talinvestil suurem osa saneerimiskavasid seoses Läti, Leedu, Venemaa ja Ukrainaga ja lihakombinaadist saadud raha (üle 150 miljoni krooni -- toim.) suunatakse uutesse projektidesse.

HK Ruokatalo Oy aktsia hind Helsingi börsil tõusis pärast Rakvere tehingu avalikustamist.

Rakvere lihakombinaadi aktsiatega alates juuli algusest ei kaubelda. Ta kuulus Tallinna börsi vabaturu nimekirja ja väärtpaberibörsi reglemendi järgi ei saa ettevõte olla vabaturul üle ühe aasta. Rakvere lihakombinaadil sai see aeg täis 31. mail.

Lihatööstus esitas eelmisel nädalal taotluse pääseda börsi lisanimekirja, mida noteerimiskomisjon hakkab ilmselt arutama järgmisel koosolekul, teatas Tallinna väärtpaberibörsi tegevdirektori kohusetäitja Raul Semper.

Toomas Kõuhkna sõnul tõstab aktsiate müük Rakvere lihakombinaadi aktsia väärtust. «Iseasi, kui likviidne see praegu on,» lausus Kõuhkna. «Kui aktsia ei jää börsile, oleme rääkinud variandist, et vahetada need HK Ruokatalo aktsiate vastu, mis võiksid tulla Tallinna börsile.»

Hetkel kuum