Varas kolib mujale, muu pätt jääb paigale

18. august 1998, 00:00

Politsei väitel on video-valve Tallinna kesklinnas sundinud vargaid endale uusi tööpaiku otsima. Selgepiiriliselt eristub trolli lõpp-peatus Estonia teatri juures.

Vanalinna turvalisus annab siiski põhjust etteheideteks. See tuli taas ilmsiks seoses liikluse piiramisega vanalinnas alates 1. augustist. Suhtekorraldusfirma Madu-Uss ja Konn direktor Toomas H. Liiv saatis ettevõtete juhtidele kirja, milles väidab, et inimesed ei julge hilja õhtul minna vanalinnas tegutsevatesse restoranidesse, kohvikutesse, baaridesse ega sõpradele külla, sest kuritegevuse statistika põhjal on vanalinn ja kesklinn öösel üks ohtlikumaid piirkondi.

Mõlemad vaated on võrdselt vaidlustatavad, sest ehkki videovalve algusest Tallinnas on möödas üle kolme kuu, statistikat, mis näitaks kuritegevuse muutumist kaamerate vaateväljas, veel pole. Kokkuvõtteid hakkab politsei tegema suve lõpul.

Selle aasta seitsme kuu andmed kogu kesklinna kohta näitavad tänavakuritegevuse suurt, peaaegu 20% kasvu. Üle 40% on sagenenud vargused autodest, üle 50% röövimisjuhud.

Paljud kuritegevuse näitajad siiski kahanevad ja politsei peab videovalvet efektiivseks. Seda tõestavad ka näited. Nii märkas kaamerapilte jälgiv operaator 27. mail kaklust Gnoomi restorani juures. Kohale saadetud patrull pidas kaklejad kinni ja kutsus kiirabi.

15. juulil hakati kaameratega jälgima oletatavaid taskuvargaid, kellest oli Raekoja platsilt politseid informeerinud giid. Kinnipeetutest oli üks tagaotsitav.

Kaheldav on siiski videovalve tulemusel muutunud politsei patrullimine kesklinnas. Kunagise 25 sisekaitse operatiivrügemendi mehe asemel reageerib väljakutsetele või operaatori juhistele 1--2 autopatrulli.

Ilmselt julgustab jalgsipatrullide ehk nähtavate politseinike puudumine kurja kavatsejaid ja ühiskonna heidikuid julgele tegutsemisele. Ning tagahoovidesse ja kangialustesse kaamerasilm ei ulata.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing