• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Spekulandid Norra krooni kallal

  Reede tõi valuutaturgudele hulga seedimistvajavat informatsiooni ning kursimuutused polnud väga suured. Wall Street tegi läbi tohutu languse ning Ladina-Ameerika valuutad ja aktsiad sattusid väga tugeva surve alla. Saksamaa ootab hingevärinal tänast Vene GKOde restruktureerimist ning Jaapan ootas Jaapani pikalaenupanga reorganiseerimiskava, millest saab ilmselt näidis kogu pangandusreformile.
  Lõpptulemusena tugevnes dollar nii jeeni kui ka marga vastu, ületades taas 1,8 marga ja 145 jeeni piiri. Ehkki jeeniskeptikutele meenus taas Jaapani majanduse fundamentaalne nõrkus ja jeen jäi päeva kaotajaks, pole lähinädalatel tõsised kursimuutused suures kolmikus tõenäolised. Igaühel on oma nuhtlus -- dollaril Ladina-Ameerika, margal Venemaa ja jeenil Aasia.
  Ilmneb, et rahapoliitilised probleemid ei taba mitte ainult arenguriike. Nädala lõpul sattus tugeva rünnaku alla Norra kroon. Kroon on seotud ECUga ja tagatud naftavarudega. Norra majanduskasvu aeglustumine, nafta hinna kiire langus ning toormest sõltuvate valuutade suured kaotused sundisid Norra keskpanka reedel tõstma intressimäära 1,5 protsendipunkti võrra. See oli tänavu juba kuues kord ning suurim tõus. Turu reaktsioon oli põhiliselt negatiivne ning pankadevahelise turu kolmekuiste intresside noteering näitas, et turg eeldab kohest uut intresside tõusu. Samas riskib keskpank sellise intresside tõstmisega liialt jahutada majandust. Seetõttu ennustavad paljud, et Norra laseb lähiajal ajutiselt krooni kursi vabaks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Valge Maja hoiatab järgmise finantskriisi eest
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Venemaal algas AstraZeneca vaktsiini tootmine
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Krüptopüramiidi looja pandi USAs 7,5 aastaks vangi
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.