23. august 1998 kell 22:00

Spekulandid Norra krooni kallal

Reede tõi valuutaturgudele hulga seedimistvajavat informatsiooni ning kursimuutused polnud väga suured. Wall Street tegi läbi tohutu languse ning Ladina-Ameerika valuutad ja aktsiad sattusid väga tugeva surve alla. Saksamaa ootab hingevärinal tänast Vene GKOde restruktureerimist ning Jaapan ootas Jaapani pikalaenupanga reorganiseerimiskava, millest saab ilmselt näidis kogu pangandusreformile.

Lõpptulemusena tugevnes dollar nii jeeni kui ka marga vastu, ületades taas 1,8 marga ja 145 jeeni piiri. Ehkki jeeniskeptikutele meenus taas Jaapani majanduse fundamentaalne nõrkus ja jeen jäi päeva kaotajaks, pole lähinädalatel tõsised kursimuutused suures kolmikus tõenäolised. Igaühel on oma nuhtlus -- dollaril Ladina-Ameerika, margal Venemaa ja jeenil Aasia.

Ilmneb, et rahapoliitilised probleemid ei taba mitte ainult arenguriike. Nädala lõpul sattus tugeva rünnaku alla Norra kroon. Kroon on seotud ECUga ja tagatud naftavarudega. Norra majanduskasvu aeglustumine, nafta hinna kiire langus ning toormest sõltuvate valuutade suured kaotused sundisid Norra keskpanka reedel tõstma intressimäära 1,5 protsendipunkti võrra. See oli tänavu juba kuues kord ning suurim tõus. Turu reaktsioon oli põhiliselt negatiivne ning pankadevahelise turu kolmekuiste intresside noteering näitas, et turg eeldab kohest uut intresside tõusu. Samas riskib keskpank sellise intresside tõstmisega liialt jahutada majandust. Seetõttu ennustavad paljud, et Norra laseb lähiajal ajutiselt krooni kursi vabaks.

Hetkel kuum