Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mis põhjustas Investeerimis- ja Forekspanga ühinemise?

  Tundub, et mõlemal on veidi problee-me. Forekspank oli orienteeritud Vene turule, mis nüüd on problemaatiline. Pärast seda, kui Investeerimispank välispanga osalusest keeldus ja juhtkond ise panga privatiseeris, ei ole Investeerimispangale tõenäoliselt õiget strateegiat leitud.
  Investeerimispanga bilansimaht ei näita, et pank oleks edukalt laienenud. Muidugi, kas ongi üldse vajalik, et pangad momendil bilansimahtu kasvatavad.
  Kui nad ühinevad, siis see peaks mõnes mõttes mõlemale kasulik olema. Võib tekkida universaalsem pank. Praktika näitab, et universaalsed pangad Eestisse sobivad.
  Kui perspektiivi vaadata, siis ega lähemal ajal ei ole väga häid väljavaateid, et Forekspank võiks oma tegevust Vene turul laiendada. Eesti turg on aga ka üsna ära jagatud. Ühinemise abil võiks sünergiat saavutada, kui mõlema panga tugevad küljed liidetakse.
  See on väga loogiline samm, kui see peaks toimuma. Konsolideerumine on turul paratamatu ja ma arvan, et need kaks panka täiendavad teineteist väga hästi.
  Ma ei usu, et Investeerimispanga ja Forekspanga ühinemisel tekiks universaalpank ja et ta hakkaks selles vallas teistele konkurentsi pakkuma. Ni?ipangana on ühineval pangal kindlasti oma mõju.
  Tegemist on loomuliku arenguga Eesti pangandusturul, kus väiksemad pangad selleks, et ümberkujuneval pangandusmaastikul toime tulla, omavahel ühinevad. Kahe väiksema asemel tekib üks elujõulisem pank, kes jääb tõenäoliselt siiski ni?ipangaks ja otseselt Ühispanga ja Hansapangaga konkureerida ei suuda.
  Väiksel pangal on, ka suhteliselt spetsialiseeritud teenuseid pakkudes, üsna raske suurte pankadega konkureerida, sest Eesti Panga normatiivid seavad teatavaid piiranguid teenustele ja investeerimiskavadele.
  Kahe eelmise suurühinemise taustal, on Investeerimispanga ja Forekspanga ühinemine tervitatav. Balti turul tervikuna on suuremate pankade teke positiivne. Kuigi siseturul näitab see liigset kontsentratsiooni ja konkurentsi vähenemist.
  Kui väiksemad pangad tahavad ni?ipankadena edasi tegutseda, siis peab ühinema. Eks nad tunnetavad, et oma ni?? jääb nõrgaks. Investeerimispank ja Forekspank on mõlemad üpris sõltuvad Venemaal toimuvast. Et läbilöögivõimet säilitada on ühinemine päris mõistlik lahendus.
  Kui kaks suuremat panka omavad juba umbes 80% turust, siis mingisugust kolmandat universaalpanka, kes hõlmaks kogu turgu ja hakkaks kõiki pangandusteenuseid pakkuma, küll tekkida ei saa.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
USA aktsiaturg: Nasdaq keeras kaotuse võiduks
Tänast börsipäeva miinusega alustanud Nasdaqi liitindeks tegi kannapöörde ja sulgus 1,75% rohelises; Dow Jones ja S&P jäidki punasesse.
Tänast börsipäeva miinusega alustanud Nasdaqi liitindeks tegi kannapöörde ja sulgus 1,75% rohelises; Dow Jones ja S&P jäidki punasesse.
Kasvuekspert: lühiajaline mõnu tekitab halbu harjumusi
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Stroomi ranna suplusalalt avastati raske kütteõli reostus
25. juunil avastati Stroomi rannas raskekütteõli reostus, mida Päästeamet koos Keskkonnaameti ja Põhja-Tallinna linnaosa valitsusega nüüd kokku kogub, teatas Päästeamet.
25. juunil avastati Stroomi rannas raskekütteõli reostus, mida Päästeamet koos Keskkonnaameti ja Põhja-Tallinna linnaosa valitsusega nüüd kokku kogub, teatas Päästeamet.
Hinrikuse idufirma kaasas üle 7 miljoni euro
Taavet Hinrikuse kaasasutatud tervishoiuteenuse osutaja Certific kaasas 7,4 miljonit eurot. Seemnevooru juhtis värske investeerimisfond Plural, mille üks algatajatest on samuti Hinrikus.
Taavet Hinrikuse kaasasutatud tervishoiuteenuse osutaja Certific kaasas 7,4 miljonit eurot. Seemnevooru juhtis värske investeerimisfond Plural, mille üks algatajatest on samuti Hinrikus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.