13. september 1998 kell 22:00

Dollari positsioonid nõrgenevad

Dollari seis pole ammu olnud nii kesine kui viimastel päevadel. Saksa marga suhtes on dollar langenud aprillikuust saadik, mil USD kurss oli 1,855 DEMi (14,84 krooni) kaheksa protsenti, jeeni suhtes aga üle 10 protsendi. Reedel langes USD kurss 1,6680 marga tasemeni, mis on dollari madalaim kurss alates 1997. aasta maist.

Hoolimata Jaapani majandustulemuste avaldamisest, millest selgus, et saareriigi sisemajanduse koguprodukt oli kolmandat kvartalit järjest negatiivne, langes dollari kurss 129 jeenini, mis on Ühendriikide valuuta madalaim tase jeeni suhtes alates aprillist, mil USD maksis 147,3 jeeni.

Dollari kukkumine tõi taas päevakorda spekulatsioonid, et USA Föderaalreserv võib langetada 29. septembri vabaturu komitee istungil lühiajaliste laenude baasintressi. Tugeva argumendi intresside langetamise suhtes saadi tootjahinnaindeksist, mis näitasid augustis 0,4protsendilist langust. Analüütikud prognoosisid eelnevalt hindade mõningast tõusu.

Kuigi analüütikud ironiseerivad, et nüüd on Fed sunnitud intressimäärasid langetama ainuüksi sellepärast, et president Clinton ei suutnud 21aastase praktikandi võludele vastu seista, pole dollari langus seotud vaid Valge Maja skandaaliga, pigem ebasoodsate asjaolude kokkulangemisega. Olulisim neist on vist hooguvõttev finantskriis Ladina-Ameerikas. On ju Ühendriikide majandus Lõuna-Ameerikaga integreeritud tunduvalt rohkem kui näiteks Saksamaa ja Venemaa. Viimase finantskrahh mõjutas aga küllaltki oluliselt marga kurssi.

Hetkel kuum