30. september 1998 kell 22:00

Võlanõudjate info ripakil

Laurimaa seisab nõutult keset paberilasu oma uues kontoris Tallinnas Pärnu maanteel, mis kuulus varem võlgade sissenõudmisega tegelenud aktsiaseltsile Strongar.

Kõrvuti Kanal 2 omaniku Ilmar Taska paarikümne tuhande kroonise võlanõudega Tartu aktsiaseltsi Audio-Video vastu vedelevad põrandal koopiad Q GSMi liitumislepingutest.

Q GSMiga lepingu sõlminud kliendid on enamasti ettevõtete juhatajad või direktorid, kellel pole aimugi, et võlgade sissenõudmisfirma nende andmeid kogus. Sidefirma lepingu külge on klambriga kinnitatud kliendi passi koopia ja firma registreerimistunnistus.

Tartu ülikooli rektor Jaak Aaviksoo avaldab pahameelt, et tema Q GSMiga sõlmitud leping mööda ilma ringi rändab. Ta tunnistab, et on paaril korral kuumakse tasumisega hilinenud. «Olen ebameeldivalt üllatunud,» ütleb Aaviksoo.

Telefoni kasutab rektori abikaasa Kiira Aaviksoo, kes ei varja oma nördimust. «Miks pole meile teatatud, et meie leping saadeti mingisuguste võlgade sissenõudjate kätte,» nuriseb proua Aaviksoo. «Minu abikaasal pole sellega midagi pistmist.»

Q GSMi klienditeeninduse direktor Ene Raja ütleb, et Strongar on rikkunud konfidentsiaalsuslepingut.

Eile ei vastanud ükski Strongari telefon. Arvatavasti on firma tegevuse lõpetanud vaatamata kahe aasta eest saavutatud 86 miljoni kroonisele aastakäibele. Strongari klientideks olid Hansaliising, Lõunaviljad, Raadio 2, Kanal 2, Eesti liikluskindlustuse fond, Haapsalu uksetehas.

Leitud paberite hulgas on Strongari infotehnoloogia osakonna töötaja Ken Saani eelmisel aastal saadetud kiri aktsiaseltsile Schenker Kaukokiito, kus ta väidab, et Strongari prioriteediks on info salvestamine ja süstematiseerimine. Tõenäoliselt koostas Strongar infobaasi Eesti mõjukatest inimestest ja ettevõtetest, et seda edaspidi võlgade sissenõudmisel kasutada.

Hetkel kuum