• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas Eesti Pank tegi õige otsuse?

  Eks see oli teada, et sellest Venemaa asjast ilma valudeta välja tulla ei saa ja selles mõttes pean ma otsust õigeks, sest Eesti Pank on pandud vastutama, tema peab teostama järelevalvet. Forekspanga kui oluliselt EVEAst suurema panga puhul tegi ta otsuse toetada. Hiljem selgub, kas õnnestub mingi tehing. Kujutan ette, et see võiks olla huvitav objekt näiteks MeritaNordbankenile.
  Ma ei saa kunagi jätta toetamata selliseid tegusid, kui Eesti Pank sekkub ja siis samal ajal toetab. Sest eesmärk ei ole tekitada kollapseid. Põhimõtteliselt suurte pankade lihtsalt pankrotti laskmist õigeks pidada ei saa.
  Minu jaoks on probleem see, milliste and-mete alusel tehakse otsuseid ühte panka minna osalusega sisse n-ö riigi rahaga ja teisel pangal lõpetada tegevus. Neid andmeid võiks avalikustada. Mis on ühe või teise otsuse aluseks. Vastupidisel juhul jääb inimestel vastuoluline mulje. Eriti kui veel EVEA Panga kohta öeldakse, et olid mingid psühholoogilised tegurid.
  Teistpidi on see Eesti Panga ja Eesti riigi jätkuv poliitika, et teha valikuid. Kellele raha anda, kellele mitte. Võib-olla see on õige, aga siis ta peaks olema avalikult ära seletatud. Valikud jäävad arusaamatuks. Isegi vist Moskvas öeldi, et panku ei taasriigistata.
  Põhimõtteliselt peab pank seadust täitma. Kui pank ei ole normatiive täitnud, siis ei olnud suuri valikuid. Tõenäoliselt oli EVEA Panga seis niivõrd palju kehvem, et seal polnud midagi teha. Teiselt poolt Foreksi ja Investeerimispanga põhjalaskmine oleks toonud suurema riski kaasa. Ju Eesti Pank teab, mis ta tegi.
  Puhas variant on jah, selline jõhker, aga tekitab ka suure riski. Suured pangad, teiselt poolt tohutu poliitiline surve. Jälle oleks nii suur pankrot tulnud. Poliitiliselt ei kannata finantssüsteem ja keskpank seda välja.
  Kogu finantssüsteemi suhtes talitas Eesti Pank õigesti. Usalduskriis on panganduse vastu niikuinii. Seda suurendada pole mõtet.
  Teisalt tähendab kogu asi seda, et Eesti Pank ei valda õiget makromajanduslikku analüüsi. Kõik need vead tulenevad eelmisest aastast, kui börsil võeti liiga suuri riske. Eesti Pank sisuliselt midagi ette ei võtnud. Kui suvel püüdis Eesti Pank näidata, et liigriskide võtmine börsil oli ainult Maapanga probleem, siis nüüd on kõigil selge, et riski võttis enamik panku.
  Imelik on Forekspanga, mida ma võiksin nimetada offshore-pangaks, päästmine. Sellise panga päästmise probleemid tekivad hiljem, kui Eesti Pangal ja valitsusel tekib küsimus, et korraga on kaks riigipanka -- Foreks- ja Ühispank. Kui keskpank ei tee endale selgeks, kuidas prioriteedid jagada, on uus kollaps käes. Võime rääkida, et järgmisel aastal müüakse investeeringud maha -- aga kas see ikka nii lihtsalt läheb.
  EVEA Pank sai ju alles eelmisel nädalal eluasemeraha. Ma ei saa üldse aru. Kui asjad nii käivad, on kommentaarid liigsed.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Vastukaja: stopp välistööjõuga skeemitamisele!
Eesti ettevõtted peaksid naabrite eeskujul asuma värvatud tööjõu hankimise läbipaistvust ja korrasolekut kontrollima, kirjutab tööjõurendi ekspert ja tööjõurendiettevõtte Finesta juht Heikki Mäki.
Eesti ettevõtted peaksid naabrite eeskujul asuma värvatud tööjõu hankimise läbipaistvust ja korrasolekut kontrollima, kirjutab tööjõurendi ekspert ja tööjõurendiettevõtte Finesta juht Heikki Mäki.
Wise'i aktsia juba 41% kallim
Juuli alguses Londonis börsidebüüdi teinud Eesti juurtega finantstehnoloogiafirma Wise'i aktsia hind on juba kaks viiendikku kõrgem.
Juuli alguses Londonis börsidebüüdi teinud Eesti juurtega finantstehnoloogiafirma Wise'i aktsia hind on juba kaks viiendikku kõrgem.
Jah või Ei: ettevõtte RIA.com Marketplaces 15 küsimusega kõiki valdkondi hõlmav test
Mida sa tead e-residentsusest? Aga automüügist ja kinnisvarast? Ja investeerimisest? Vasta 15-le Eesti ettevõtte RIA.com Marketplaces küsimusele ja saa teada, milles oma teadmisi täiendada!
Mida sa tead e-residentsusest? Aga automüügist ja kinnisvarast? Ja investeerimisest? Vasta 15-le Eesti ettevõtte RIA.com Marketplaces küsimusele ja saa teada, milles oma teadmisi täiendada!
Grusiinist miljardär võtab kümneid miljoneid dividendi Eesti firma kaudu
Forbesi miljardäride nimekirja jõudnud Gruusia ärimees Mikheil Lomtadze on oma Eesti firma kaudu kümneid miljoneid dividendi võtnud.
Forbesi miljardäride nimekirja jõudnud Gruusia ärimees Mikheil Lomtadze on oma Eesti firma kaudu kümneid miljoneid dividendi võtnud.