Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas Eesti Pank tegi õige otsuse?

  Eks see oli teada, et sellest Venemaa asjast ilma valudeta välja tulla ei saa ja selles mõttes pean ma otsust õigeks, sest Eesti Pank on pandud vastutama, tema peab teostama järelevalvet. Forekspanga kui oluliselt EVEAst suurema panga puhul tegi ta otsuse toetada. Hiljem selgub, kas õnnestub mingi tehing. Kujutan ette, et see võiks olla huvitav objekt näiteks MeritaNordbankenile.
  Ma ei saa kunagi jätta toetamata selliseid tegusid, kui Eesti Pank sekkub ja siis samal ajal toetab. Sest eesmärk ei ole tekitada kollapseid. Põhimõtteliselt suurte pankade lihtsalt pankrotti laskmist õigeks pidada ei saa.
  Minu jaoks on probleem see, milliste and-mete alusel tehakse otsuseid ühte panka minna osalusega sisse n-ö riigi rahaga ja teisel pangal lõpetada tegevus. Neid andmeid võiks avalikustada. Mis on ühe või teise otsuse aluseks. Vastupidisel juhul jääb inimestel vastuoluline mulje. Eriti kui veel EVEA Panga kohta öeldakse, et olid mingid psühholoogilised tegurid.
  Teistpidi on see Eesti Panga ja Eesti riigi jätkuv poliitika, et teha valikuid. Kellele raha anda, kellele mitte. Võib-olla see on õige, aga siis ta peaks olema avalikult ära seletatud. Valikud jäävad arusaamatuks. Isegi vist Moskvas öeldi, et panku ei taasriigistata.
  Põhimõtteliselt peab pank seadust täitma. Kui pank ei ole normatiive täitnud, siis ei olnud suuri valikuid. Tõenäoliselt oli EVEA Panga seis niivõrd palju kehvem, et seal polnud midagi teha. Teiselt poolt Foreksi ja Investeerimispanga põhjalaskmine oleks toonud suurema riski kaasa. Ju Eesti Pank teab, mis ta tegi.
  Puhas variant on jah, selline jõhker, aga tekitab ka suure riski. Suured pangad, teiselt poolt tohutu poliitiline surve. Jälle oleks nii suur pankrot tulnud. Poliitiliselt ei kannata finantssüsteem ja keskpank seda välja.
  Kogu finantssüsteemi suhtes talitas Eesti Pank õigesti. Usalduskriis on panganduse vastu niikuinii. Seda suurendada pole mõtet.
  Teisalt tähendab kogu asi seda, et Eesti Pank ei valda õiget makromajanduslikku analüüsi. Kõik need vead tulenevad eelmisest aastast, kui börsil võeti liiga suuri riske. Eesti Pank sisuliselt midagi ette ei võtnud. Kui suvel püüdis Eesti Pank näidata, et liigriskide võtmine börsil oli ainult Maapanga probleem, siis nüüd on kõigil selge, et riski võttis enamik panku.
  Imelik on Forekspanga, mida ma võiksin nimetada offshore-pangaks, päästmine. Sellise panga päästmise probleemid tekivad hiljem, kui Eesti Pangal ja valitsusel tekib küsimus, et korraga on kaks riigipanka -- Foreks- ja Ühispank. Kui keskpank ei tee endale selgeks, kuidas prioriteedid jagada, on uus kollaps käes. Võime rääkida, et järgmisel aastal müüakse investeeringud maha -- aga kas see ikka nii lihtsalt läheb.
  EVEA Pank sai ju alles eelmisel nädalal eluasemeraha. Ma ei saa üldse aru. Kui asjad nii käivad, on kommentaarid liigsed.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
DelfinGroupi poolaasta mahud kasvasid järsult
AS DelfinGroupi esimene poolaasta oli ettevõtte ajaloos edukaim periood laenu väljastamisel ja kasutatud kaupade müügis.
AS DelfinGroupi esimene poolaasta oli ettevõtte ajaloos edukaim periood laenu väljastamisel ja kasutatud kaupade müügis.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Stroomi ranna suplusalalt avastati raske kütteõli reostus
25. juunil avastati Stroomi rannas raskekütteõli reostus, mida Päästeamet koos Keskkonnaameti ja Põhja-Tallinna linnaosa valitsusega nüüd kokku kogub, teatas Päästeamet.
25. juunil avastati Stroomi rannas raskekütteõli reostus, mida Päästeamet koos Keskkonnaameti ja Põhja-Tallinna linnaosa valitsusega nüüd kokku kogub, teatas Päästeamet.
Verston võitis 10 miljoniga Võrumaa teede riigihanke
Taristuehitaja Verston sõlmis transpordiametiga lepingu, mille kohaselt hakkab Verston järgmisel viiel aastal hooldama 1250 kilomeetrit Võrumaa peamisi maanteid.
Taristuehitaja Verston sõlmis transpordiametiga lepingu, mille kohaselt hakkab Verston järgmisel viiel aastal hooldama 1250 kilomeetrit Võrumaa peamisi maanteid.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.