• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Munasõda ajab kanu tapma

  «Läti ja Leedu on üliodavate munadega Eesti üle ujutanud ja käib vastastikune hinna allalaskmine, meie jaoks on piir juba käes,» tunnistas Talleggi peadirektor Ants Käsper.
  Võrreldes aasta algusega on Eesti suurim munatootja alandanud munade hinda ligi 30 protsenti ja rohkem pole seda peadirektori väitel enam võimalik teha. «Oleme praegu juba miinuses,» sõnas Käsper.
  Talleggi munade omahind on Käsperi sõnul madalam kui USAs ja mitmes Euroopa suurriigis, samas ostab ettevõte sööda, mis moodustab munade omahinnast ligi 80 protsenti, maailmahinnaga.
  Tallegg on võtnud kulutused firmas range kontrolli alla. «See tähendab tuleviku äralõikamist, sest me ei suuda enam investeerida,» tunnistas Käsper.
  Munatoodang moodustab Talleggi tootmismahust kolmandiku.
  Käsperi sõnul kasutavad Läti ja Leedu firmad kauba üle piiri toomisel sama skeemi, mida osa Eesti ettevõtteid Venemaale eksportimisel, deklareerides saadetise tegelikust madalama väärtusega ja makstes vähem käibemaksu.
  Alates järgmisest nädalast hakkab Tallegg oma munejaid kanu tapma. Kavas on vähendada kanade arvu kolmandiku võrra. Käsperi hinnangul tuleb ettevõtte töömahu vähenemisel 25--35 inimest koondada.
  Tallegg ekspordib Lätisse väikestes kogustes broileriliha, kuid mune pole vastupidiselt ajakirjanduses väidetule sinna kunagi saadetud. Tallegg sai hiljuti loa ka kanaliha Ukrainasse eksportida, kuid Ukraina valitsus keelas oma ettevõtetel ettemaksu toodangu eest teha ja nõuab külmutatud toidukauba puhul eeldeklareerimist.
  Eestis toodab praegu mune 12 firmat. Talleggi järel on suuruselt teine munatootja Tamsalu Terko, mille tootmismaht moodustab Talleggi omast ligi poole. Ülejäänud kümnes kanalas on 20 000--30 000 munejat kana.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Sulev Alajõe: Pärnu majandusarengut takistav oskustööjõu nappus istub haridussüsteemi augus
Kohalikele tugevustele rajatud spetsialistiõpe aitab piirkonda investoritele atraktiivsemaks muuta, kirjutab Eesti 200 esinumber kohalikel valimistel Pärnus Sulev Alajõe vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Kohalikele tugevustele rajatud spetsialistiõpe aitab piirkonda investoritele atraktiivsemaks muuta, kirjutab Eesti 200 esinumber kohalikel valimistel Pärnus Sulev Alajõe vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Algas Arco Vara aktsiate märkimine
Täna algab Arco Vara täiendavate aktsiate märkimise periood, mis kestab oktoobri keskpaigani.
Täna algab Arco Vara täiendavate aktsiate märkimise periood, mis kestab oktoobri keskpaigani.
Tootjahinnaindeks tõusis üle 15 protsendi
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Eesti ükssarvikute asutajad: peagi on Eestis 15 miljardifirmat
Miljardieurose väärtusega arenevaid tehnoloogiafirmasid on Eestis rohkem kui kusagil Euroopas, kuidas saavutatud edu säilitada ja mida saaks riiks selleks ära teha, rääkisid kolmapäeval Äriplaani konverentsil lavale astuvad Eesti ükssarvikute asutajad portaali Foundme.io vahendusel.
Miljardieurose väärtusega arenevaid tehnoloogiafirmasid on Eestis rohkem kui kusagil Euroopas, kuidas saavutatud edu säilitada ja mida saaks riiks selleks ära teha, rääkisid kolmapäeval Äriplaani konverentsil lavale astuvad Eesti ükssarvikute asutajad portaali Foundme.io vahendusel.