Kadi Heinsalu • 17. november 1998 kell 22:00

Merike Valsi ootab kohtuistung

Kuna Vals sattus eelmisel reedel ootamatult haiglasse, lükkus tema kohtuasi teist korda edasi. Ka esimene kord haigestus Vals enne kohtuprotsessi.

«Alati jääb ta endale sobival ajal haigeks,» nentis üks noormees, kes oli üks linnakohtusse kogunenud mitmekümnest kannatanust. Veel eelmisel nädalal nägin ma Valsi juuksuris soengut tegemas ja järjekordsetele ohvritele olematuid töökohti pakkumas, lisas noormees.

Prokurör Kristel Siitam sõnas, et kui tavaliselt keskendub kelm ühele-kahele skeemile, siis Vals on olnud väga mitmekülgne ja leidlik.

Süüdistuskokkuvõtte põhjal pettis Vals aastatel 1995--1997 eraisikutelt ja firmadelt raha olematute töökohtade, soodsate reisipakettide ja sponsorlepingute lubadustega. Viimased pettused korraldas ta pärast seda, kui politsei oli tema kohta 1996. aasta kevadel kriminaalasja algatanud. Seetõttu läbis Vals kohtupsühhiaatrilise ekspertiisi, mis tunnistas ta siiski süüdivaks.

Neli kuud viibis naine eelmisel aastal ka vahi all.

Osaliselt Merike Valsi süü tõttu pankrotistus 1996. a korvpallimeeskonda BC Tallinn sponsorrahaga toetanud AS Tallinna Korvpall, mille manager ta oli. Suur osa sponsorrahast jäi Valsi kätte.

Üks kannatanutest, eraisik Karl Raidma rääkis esmaspäeval kohtus, et Vals pettis tema perekonnalt 15 000 krooni ühte Rootsi hotelli tööle saamise eest. Raidma võttis Valsi uskudes end töölt lahti, maksis kindlustuse, tervisekontrolli ja lennukipiletite eest, kuni selgus, et kõik on bluff.

Merike Valsi esindav vandeadvokaat Mare Lusti teatas, et ei soovi oma kliendi olukorda kommenteerida ja soovitas sellest üldse mitte kirjutada. «Väga oluline on, et tema hea maine ei saaks kahjustatud. Ta töötab keskhaiglas õena, ja kui seal kuuldakse temast midagi säärast, võib ta kaotada oma töö,» põhjendas Lusti.

Vals lebas eile Pelgulinna naistehaiglas ega soovinud samuti midagi rääkida. Ta väitis, et ei tööta üldse, elab väga kehvades oludes ja mingit rikkust tal ei ole. «Olen kaks aastat kodune ja katsun haigusega võideldes oma kahte väikest last kasvatada,» ütles ta vaid.

Mõnel firmal on õnnestunud Valsi käest raha kätte saada. ASi Microlink endine jurist Heiki Tulk rääkis, et Vals maksis neile sendipealt tagasi kogu väljapetetud 285 000 krooni. «Me soovitasime tal soojalt seda teha, et ta oma süüd saaks kergendada,» selgitas Tulk. Microlinkile tagasi makstud raha laenas Vals Aldur Talkopilt, kes on 146 500 krooniga Valsi suurim võlausaldaja.

Telliskivi perearstikeskuse tegevjuht Kadri Ilves ootab Valsilt seniajani 1500 krooni, mis too pettis välja kolme noormehe arstliku läbivaatuse eest. «Ta tõi mehed meile ja ütles, et on nende tööandja. Tegime kõigile arstliku kontrolli välismaale tööle saatmiseks, aga raha ta ei maksnud,» lausus Ilves. Noormeestelt polnud ka midagi nõuda, sest Vals oli nendegi käest raha võtnud ja endale jätnud.

Hetkel kuum