Sirje Niitra • 13. detsember 1998 kell 22:00

Meedikud nõuavad voodikoha hinna tõusu

Haiglate liidu presidendi, Mustamäe lastehaigla peaarsti Merike Martinsoni sõnul pole praeguste raviteenuste mahu ja hindadega võimalik enam tuleval aastal jätkata, riigikogus arutusel olev ravikindlustuse eelarve aga meedikutele palgatõusu ette ei näe.

«Meie seljataga on ka õdede kutseliit oma põhjendatud palganõudmistega ja streigiähvardusega,» märkis ta.

Ehkki praegu nõuavad meditsiiniõed endale tunnitasuks 20 krooni ja arstid 50, oleks Magdaleena haigla peaarsti Peeter Mardna hinnangul võimalik tõsta haigla keskmise töötunni hinda 20 krooni peale, mitte enam. Haiglate liidu ja arstide liidu küsitud 350kroonine voodipäev võimaldaks tõsta tunnitasu haiglates 17 kroonini ja sellega suureneks õdede kuupalk 3500 kroonini.

«Kui voodipäeva maksumus ei suurene, pole ka mingit võimalust palka tõsta ning lahtise pea ja kätega inimesed lahkuvad raviasutustest,» leidis peaarst. Töötasu moodustab voodipäeva maksumusest umbkaudu 70 protsenti.

Kui poliitiliselt hoitakse voodipäeva maksumus madalana, ei ela haiglad seda Martinsoni väitel üle. «Me ei suuda lihtsalt enam samal tasemel arstiabi anda, aga samas ei tasu loota, et inimesed on järgmisel aastal vähem haiged -- pigem juhtub vastupidi, sest majanduslik surutis mõjub tervisele,» selgitas ta.

Martinsoni sõnul ei tea haiglad veel täna, kui palju tuleb järgmisel aastal kulusid kokku tõmmata, sest vaidlused raviteenuste rahastamise ümber alles käivad.

Eelmisel aastal jäi riik haiglatele 57 miljonit krooni võlgu ja see annab Martinsoni hinnangul tänaseni tunda.

Tuleva aasta eelarve näeb ette investeeringuid ainult riigihaiglatele, ülejäänud peavad loobuma kõigist kavandatud remontidest ja uuendustest.

Sotsiaalministeerium on lubanud teha voodikoha hinda puudutava otsuse täna.

Hetkel kuum